Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Inhibicja kompetycyjna i niekompetycyjna

Ostatnio komentowane
19 maja została ścięta !
Pauline • 2019-08-22 06:47:17
Ma to swoje praktyczne konsekwencje w kościelnym procesie o nieważność małżeństwa ...
Arletta Bolesta • 2019-08-21 14:21:44
Tekst zapewne zredagowany przez historyka. Tak naprawdę nic na temat rewolucyjnych osiąg...
furiat • 2019-08-15 11:10:28
Szkoda że nie ma zdań a tak poza tym to fajna strona
Nie kumata862 • 2019-08-06 19:59:23
Sorry, ale to nie jest o tańcu śmierci, tylko o "Rozmowie..." w ogóle.
Andr • 2019-07-30 10:51:02
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Inhibitory enzymów są substancjami, które zakłócają działanie enzymu a w konsekwencji mogą doprowadzić do zmniejszenia szybkości reakcji chemicznej lub jej całkowitego zatrzymania.

Dwa głowne rodzaje inhibicji odwracalnej:

kompetycyjna
niekompetycyjna


Inhibicja kompetycyjna

W tym rodzaju inhibicji, inhibitor ma strukturę podobną do substratu konkretnego enzymu. Dochodzi do współzawodnictwa inhibitora z substratem enzymu o miejsce aktywne enzymu. W momencie gdy dojdzie do zwiększenia stężenia jednego z nich, następuje przesunięcie szybkośći reakcji w kierunku tego, który zwiększył stężenie. Jeżeli w reakcji jest większe stężenie substratu, szybkość reakcji nie ulegnie zmianie, natomiast jeżeli swoim stężeniem przewyższa inhibitor, reakcja ulegnie zatrzymaniu. W tym rodzaju inhibicji powinowactwo enzymu do substratu ulega zmniejszeniu, dlatego stała Michaelisa (Km ) rośnie.

Inhibicja niekompetycyjna

Inhibitor wiąże się w innym miejscu enzymu niż miejsce aktywne. Wówczas dochodzi do zmiany kształtu enzymu. W inhibicji niekompetycyjnej zwiększanie stężenia substratu nie spowoduje przezwyciężenia efektu inhibicji. Powinowactwo enzymu do substratu nie zmienia się, dlatego wartość stałej Michaelisa (Km ) nie zmienia się.

Polecamy również:

  • Klasyfikacja enzymów

    • oksydoreduktazy – katalizuje reakcje typu redox – utleniania i redukcji (dehydrogenaza mleczanowa)• transferazy – katalizują przenoszenie grup funkcyjnych (transaminaza glutaminianowa) Więcej »

Komentarze (0)
4 + 1 =
echo $this->Html->script('core.min'); echo $this->Html->script('blockadblock.js'); echo $this->Html->script('fancybox/jquery.fancybox-1.3.4.min'); echo $this->Html->css('/js/fancybox/jquery.fancybox-1.3.4.min'); echo $this->Html->script('jnice/jquery.jNice', array('async' => 'async')); echo $this->Html->css('/js/jnice/jNice.min');