Hydroksykwasy to kwasy karboksylowe, posiadające dodatkowo w cząsteczce grupę hydroksylową. Występują pod postacią cieczy lub ciał stałych. Są rozpuszczalne w wodzie. Im bliżej grupa –OH zlokalizowana jest grupy karboksylowej, tym mocniejszy jest kwas.
Hydroksykwasy można otrzymać na drodze reakcji halogenokwasów z NaOH:
W nazwach hydroksykwasów lokalizację grupy hydroksylowej względem karboksylowej zaznacza się przez dodanie przedrostka α (gdy gr. -OH znajduje się przy węglu obok grupy COOH), β (gdy gr. –OH i –COOH dzieli jeden węgiel), γ (gdy gr. –OH i –COOH dzielą dwa węgla) itp.
Hydroksykwasy stosunkowo łatwo ulegają dehydratacji (odwodnieniu). Dwie cząsteczki α-hydroksykwasów w wyniku odwodnienia tworzą cykliczne laktydy.
Wiele hydroksykwasów występuje w przyrodzie, są to m.in. kwas cytrynowy, kwas jabłkowy czy kwas winowy.