Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Pochodna funkcji złożonej – przykłady, zadania

Ostatnio komentowane
Tekst zapewne zredagowany przez historyka. Tak naprawdę nic na temat rewolucyjnych osiąg...
furiat • 2019-08-15 11:10:28
Szkoda że nie ma zdań a tak poza tym to fajna strona
Nie kumata862 • 2019-08-06 19:59:23
Sorry, ale to nie jest o tańcu śmierci, tylko o "Rozmowie..." w ogóle.
Andr • 2019-07-30 10:51:02
Mądre to
Zbyszek • 2019-07-27 08:44:21
Sekta według przeciwników stosowania tego terminu jest elementem pseudonauki, nie uznawa...
uczen Jezusa • 2019-07-30 10:16:33
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Oprócz podstawowych wzorów na pochodne i elementarnych zasad arytmetyki pochodnych istotnym narzędziem rachunku różniczkowego jest wzór na pochodną złożoną.

Funkcję nazywamy złożoną jeśli jej argumentem jest inna funkcja. Wówczas funkcję będącą argumentem nazywamy funkcją wewnętrzną, a tą, której jest ona argumentem - zewnętrzną.

Jeśli funkcja f ma pochodną w punkcie x, a funkcja g pochodną w punkcie f(x) to pochodną funkcji g(f(x)) liczymy jako g'(f(x))\cdot f'(x), tzn.

(g(f(x)))'=g'(f(x))\cdot f'(x).

 

Przykład:

Funkcja \sin(\cos x) jest złożeniem dwóch funkcji, zewnętrzną jest funkcja sinus, wewnętrzną zaś cosinus.

f(g(x)) = \sin(\cos x)

(g(f(x)))' = g'(f(x)) \cdot f'(x) = \sin'(\cos x) \cdot \cos'x =
\cos(\cos x) \cdot (- \sin x) = - \sin x \cos (\cos x)

 

Funkcja (\operator tg } x)^2 jest złożeniem funkcji \operator tg } t (wewnętrzna) i t^2 (zewnętrzna).

g(f(x)) = (\operator tg } x)^2

(g(f(x)))' = 2\cdot (\operator tg } x)^1 \cdot ( (\operator tg } x)' =
\frac {2\operator{ tg } x}{\cos^2 x}

 

Zadania:

Policzyć pochodne następujących funkcji:

a) f(x) = (3x+2)^5,

b) f(x) =  \sqrt{2x-4} ,

c) f(x) = \sin 4x.

 

Odpowiedzi:

a) f'(x) = 15(3x+2)^4,

b) f'(x) = \frac1{ \sqrt{2x-4} ,

c) f'(x) = 4\cos4x.

Polecamy również:

Komentarze (3)
4 + 4 =
Komentarze
Szymon el grey • 2019-05-07 19:12:22
siema wafelki
Mateusz • 2019-02-06 17:24:10
Jest 15, a nie 5, bo trzeba pomnożyć przez pochodną funkcji wewnętrznej :) : [(3x+2)^5]'=5*(3x+2)^4*3=15(3x+2)^4
StudentSzczecin • 2019-02-06 15:30:23
Dlaczego w przykładzie a) w odpowiedzi na początku jest 15 a nie 5?
echo $this->Html->script('core.min'); echo $this->Html->script('blockadblock.js'); echo $this->Html->script('fancybox/jquery.fancybox-1.3.4.min'); echo $this->Html->css('/js/fancybox/jquery.fancybox-1.3.4.min'); echo $this->Html->script('jnice/jquery.jNice', array('async' => 'async')); echo $this->Html->css('/js/jnice/jNice.min');