Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Ruch harmoniczny – równania

Ostatnio komentowane
Niesamowite hostingserwery.com
Linux • 2019-06-16 16:47:25
przydalo sie
jjoojo • 2019-06-13 14:46:18
Nie tyle rozwód co uznanie małżeństwa za nieważne dr Arletta Bolesta adwokat kości...
Arletta Bolesta • 2019-06-12 13:59:29
Abstrakcjonizm operuje abstrakcją! Zrezygnował, jak sam autor pisze, z wszelkiej figurat...
Anna • 2019-06-11 17:31:16
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Równania opisujące ruch harmoniczny dotyczą przede wszystkim wychylenia ciała (x),  jego prędkości (v) oraz przyspieszenia (a). Jeżeli w chwili początkowej ciało przechodzi przez położenie równowagi (x = 0), to odpowiednie wzory mają postać:

x=Asin( \omega t)

v=A \omega cos( \omega t)

a=-A \omega  ^{2} sin( \omega t)

gdzie: A – amplituda drgań, ω – częstość kołowa, t – czas, ωt – faza drgań.

Wszystkie trzy zależności zostały przedstawione na poniższym wykresie:

Z wykresu wynika, że okres zmian wszystkich przedstawionych wielkości jest taki sam.

Gdy ciało wykonujące ruch harmoniczny przechodzi przez położenie równowagi (x = 0), to jego prędkość osiąga wartość maksymalną (v = Aω). Natomiast gdy wychylenie jest maksymalne (x = A), to prędkość ciała jest równa zero. Dzieje się tak dlatego, że funkcje sinus i cosinus są przesunięte względem siebie o π/2 radianów (90°). W momencie maksymalnego wychylenia zmienia się zwrot wektora prędkości na przeciwny.   
Przyspieszenie ciała jest zawsze skierowane przeciwnie do wychylenia i osiąga maksymalne wartości, gdy wychylenie jest równe amplitudzie drgań.

Ruch harmoniczny – równania – przykład.

Ciało wykonuje drgania harmoniczne opisane równaniem x = 2sin(4t). Zapisz równania na prędkość i przyspieszenie ciała zakładając, że wszystkie wielkości wyrażone są w jednostkach układu SI.

Rozwiązanie:
Z przedstawionego równania wynika, że
A = 2m  oraz ω = 4s-1 , więc prędkość i przyspieszenie ciała muszą być równe:

v=A \omega cos( \omega t)=2 \cdot 4cos(4t)=8cos(4t)

a=-A \omega  ^{2} sin( \omega t)=-2 \cdot 4 ^{2} sin(4t)=-3sim(4t)

Polecamy również:

Komentarze (0)
5 + 1 =
echo $this->Html->script('core.min'); echo $this->Html->script('blockadblock.js'); echo $this->Html->script('fancybox/jquery.fancybox-1.3.4.min'); echo $this->Html->css('/js/fancybox/jquery.fancybox-1.3.4.min'); echo $this->Html->script('jnice/jquery.jNice', array('async' => 'async')); echo $this->Html->css('/js/jnice/jNice.min');