Fenole to związki aromatyczne posiadające przynajmniej jedną grupę hydroksylową związaną bezpośrednio z pierścieniem aromatycznym. Najprostszym i najpopularniejszym związkiem tej grupy jest fenol:
Do fenoli należy równie naftol, krezol, pirokatechol, rezorcynol czy hydrochinon.
Fenole otrzymuje się np. na drodze zasadowej hydrolizy fluorowcoarenów:
Fenole są słabymi kwasami (mocniejszymi niż alkohole, lecz słabszymi od kwasu węglowego). Ich roztwory mają odczyn kwasowy o pH ok. 6. Ulegają dysocjacji. Kwasowość fenoli zwiększa dodatkowe podstawienie pierścienia aromatycznego grupą –NO2. Reagują z aktywnymi metalami, dając fenolany (sole):
Wodne roztwory fenolanów mają odczyn zasadowy.
Fenole reagują również z zasadami i podlegają wszystkim reakcjom charakterystycznym dla związków aromatycznych – fluorowcowaniu, nitrowaniu, sulfonowaniu, alkilowaniu czy uwodornieniu. Są również podatne na utlenianie. Reakcją charakterystyczną dla fenoli jest reakcja z solą żelaza (III), która daje związek kompleksowy o fioletowej barwie.
Fenole są wykorzystywane jako środki dezynfekujące i konserwujące.