Na czym polega potranslacyjna modyfikacja białek?
Po zakończeniu procesu translacji zachodzi szereg różnych biochemicznych przemian, mających na celu zmodyfikowanie powstałego białka i nadanie mu odpowiednich właściwości fizycznych, chemicznych i funkcjonalnych.
Procesy biochemiczne służące do modyfikacji białka
• fosforylacja – aktywacja białka za pomocą dołączenia grupy fosforanowej;
• defosforylacja – dezaktywacja białka spowodowana odłączeniem grupy fosforanowej;
• glikolyzacja – przyłączanie reszt cukrowych za pomocą enzymów;
• hydroksylacja – dołączenie do białka grupy –OH;
• ubikwitynacja – przyłączanie białka - ubikwityny, które umożliwia degradacje uszkodzonych białek;
• acetylacja – dołączanie do białka grupy acetylowej;
• metylacja – dołączanie do białka grupy metylowej;
• formylacja – dołączanie do białka grupy formylowej;
• splicing polipeptydowy – usunięcie fragmentów ze środka łańcucha polipeptydowego;
• obróbka przy pomocy proteaz – usunięcie niepotrzebnych fragmentów przy użyciu enzymów proteolitycznych.