Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Hodowla zwierząt w Polsce - geografia - strona 2

Ostatnio komentowane
uuu
ry • 2020-02-25 15:41:46
"Jednostką w układzie SI jest km/m3" - dosłowny cytat... Może warto czytać, co się n...
Andrzej • 2020-02-25 09:13:29
xdxdxd
sto ciechanów • 2020-02-24 17:46:43
hmmm....
darioo • 2020-02-24 17:02:21
Dziękuję za to. Bardzo pomocne.
MatyldaQ • 2020-02-23 16:39:13
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

w rynku rolnym i porzucających chów trzody chlewnej w sytuacji, gdy jego opłacalność maleje oraz duże fermy mięsne (m.in. należące do amerykańskiej firmy Smithfield Foods).
Pogłowie trzody chlewnej oraz bydła w Polce zmalało jednak w ostatnich kilkunastu latach. W przeszłości pogłowie trzody chlewnej zmieniało sie cyklicznie - (świńskie dołki - małe pogłowie i świńskie górki - duże pogłowie), powodując duże zmiany cen mięsa wieprzowego na rynku.

Na 100 hektarów użytków rolnych przypada w Polsce średnio 37 sztuk bydła oraz 87,5 sztuk trzody chlewnej.
Największe znaczenie hodowla bydła ma w województwie podlaskim – tam na 100 użytków rolnych przypada 88 sztuk bydła (wynika to z dużej powierzchni łąk i pastwisk). Duże znaczenie hodowla bydła ma też na północy Mazowsza.
Największe zagęszczenie trzody chlewnej przypada na województwo wielkopolskie – tam na 100 ha użytków rolnych przypada 238 świń. Duże znaczenie hodowla trzody chlewnej ma też w województwie kujawsko pomorskim.

W 2011 roku hodowano w Polsce 140 mln kur, w tym niecałe 50 mln niosek. Obserwowany jest znaczny wzrost ich liczby – w 2000 roku hodowano w Polsce ok. 47,2 mln kur (ich liczba wzrosła wiec prawie 3 razy). Wzrost ten

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (0)
5 + 4 =