Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Hodowla zwierząt w Polsce - geografia

Ostatnio komentowane
Totalny odlot
Kaczor • 2018-11-12 15:51:46
nw po co tu pisze xD
pizzaboi • 2018-11-12 11:47:25
fajne
ktoś • 2018-11-10 13:39:43
6 i 5..
Kamil • 2018-11-09 21:15:58
twoja stara
. • 2018-11-09 14:02:29
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Jeśli analizujemy produkcję globalną rolnictwa w 2011 roku okazuje się, że produkcja roślinna przeważa nad zwierzęcą (odpowiednio – 56% i 44 %). W odniesieniu do produkcji towarowej rolnictwa (przeznaczonej na sprzedaż) produkcja zwierzęca ma większe znaczenie – 53,5% (chociaż udział ten jest znacznie mniejszy niż 10 lat temu).

Wśród najważniejszych zwierząt hodowlanych w Polsce należy wymienić: bydło, trzodę chlewną i kury.

Pogłowie bydła w Polsce wynosiło w 2011 roku ponad 5 mln 750 tys. sztuk. Do niedawna w Polsce przeważał mieszany – mleczno-mięsny kierunek chowu bydła. Współcześnie – wraz ze specjalizacja gospodarstw hodowlanych – hodowcy stawiają bądź na rasy mleczne, bądź na mięsne. Polska od szeregu lat znana jest jako ważny eksporter mleka w proszku i produktów mlecznych. Mleczność polskich krów (przeciętny roczny udój mleka od 1 krowy) wynosi >4600 litrów. Coraz bardziej popularna (z racji dobrej jakości i stosunkowo niskiej ceny) na rynkach Unii Europejskiej jest też polska wołowina.
Pogłowie trzody chlewnej w Polsce wynosiło w 2011 roku ok. 12, 5 mln sztuk. Hodowla trzody chlewnej odbywa się zarówno w małych gospodarstwach rolnych w ograniczonym stopniu uczestniczących

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (0)
4 + 5 =