Hodowla zwierząt w Polsce - geografia

Jeśli analizujemy produkcję globalną rolnictwa w 2011 roku okazuje się, że produkcja roślinna przeważa nad zwierzęcą (odpowiednio – 56% i 44 %). W odniesieniu do produkcji towarowej rolnictwa (przeznaczonej na sprzedaż) produkcja zwierzęca ma większe znaczenie – 53,5% (chociaż udział ten jest znacznie mniejszy niż 10 lat temu).

Wśród najważniejszych zwierząt hodowlanych w Polsce należy wymienić: bydło, trzodę chlewną i kury.

Pogłowie bydła w Polsce wynosiło w 2011 roku ponad 5 mln 750 tys. sztuk. Do niedawna w Polsce przeważał mieszany – mleczno-mięsny kierunek chowu bydła. Współcześnie – wraz ze specjalizacja gospodarstw hodowlanych – hodowcy stawiają bądź na rasy mleczne, bądź na mięsne. Polska od szeregu lat znana jest jako ważny eksporter mleka w proszku i produktów mlecznych. Mleczność polskich krów (przeciętny roczny udój mleka od 1 krowy) wynosi >4600 litrów. Coraz bardziej popularna (z racji dobrej jakości i stosunkowo niskiej ceny) na rynkach Unii Europejskiej jest też polska wołowina.
Pogłowie trzody chlewnej w Polsce wynosiło w 2011 roku ok. 12, 5 mln sztuk. Hodowla trzody chlewnej odbywa się zarówno w małych gospodarstwach rolnych w ograniczonym stopniu uczestniczących w rynku rolnym i porzucających chów trzody chlewnej w sytuacji, gdy jego opłacalność maleje oraz duże fermy mięsne (m.in. należące do amerykańskiej firmy Smithfield Foods).
Pogłowie trzody chlewnej oraz bydła w Polce zmalało jednak w ostatnich kilkunastu latach. W przeszłości pogłowie trzody chlewnej zmieniało sie cyklicznie - (świńskie dołki - małe pogłowie i świńskie górki - duże pogłowie), powodując duże zmiany cen mięsa wieprzowego na rynku.

Na 100 hektarów użytków rolnych przypada w Polsce średnio 37 sztuk bydła oraz 87,5 sztuk trzody chlewnej.
Największe znaczenie hodowla bydła ma w województwie podlaskim – tam na 100 użytków rolnych przypada 88 sztuk bydła (wynika to z dużej powierzchni łąk i pastwisk). Duże znaczenie hodowla bydła ma też na północy Mazowsza.
Największe zagęszczenie trzody chlewnej przypada na województwo wielkopolskie – tam na 100 ha użytków rolnych przypada 238 świń. Duże znaczenie hodowla trzody chlewnej ma też w województwie kujawsko pomorskim.

W 2011 roku hodowano w Polsce 140 mln kur, w tym niecałe 50 mln niosek. Obserwowany jest znaczny wzrost ich liczby – w 2000 roku hodowano w Polsce ok. 47,2 mln kur (ich liczba wzrosła wiec prawie 3 razy). Wzrost ten wiąże się ze wzrostem popularności mięsa drobiowego (liczba niosek wzrosła stosunkowo niewiele). Hodowla zarówno w celu produkcji jaj, jak i mięsa odbywa się przede wszystkim na fermach. W ostatnich latach w ramach promowanie rolnictwa ekologicznego promuje się produkty drobiarskie pochodzące z chowu wolnowybiegowego (zwierzęta nie są zamknięte w klatce).
Poza kurami duże znaczenie ma hodowla indyków (na mięso) – pogłowie od 2000 roku wzrosło 10 razy oraz kaczek (mięso, jaja, pióra) – pogłowie zmalało.

Stosunkowo niewielkie znaczenie ma obecnie w Polsce hodowla owiec (głównie obszary górskie) oraz koni (w stadninach oraz w drobnych gospodarstwach jako zwierzęta pociągowe i na ubój – na eksport do Europy Zachodniej). Ich pogłowie nie przekracza kilkuset tysięcy sztuk.

W ostatnich latach rozwija się w Polsce chów nowych gatunków zwierząt – np. zwierząt jeleniowatych (w celu produkcji dziczyzny), strusi (produkcja jaj, piór i mięsa), czy norek kanadyjskich (na futro).

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (0)
Wynik działania 4 + 4 =
Ostatnio komentowane
• 2025-03-08 02:40:40
cycki lubie
• 2025-03-05 14:35:07
bardzo to działanie łatwe
• 2025-03-03 13:00:02
Jest nad czym myśleć. PEŁEN POZYTYW.
• 2025-03-02 12:32:53
pozdro mika
• 2025-02-24 20:08:01