Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Hodowla zwierząt w Polsce - geografia

Ostatnio komentowane
jak mnie dopadną to mnie zabiją przyjadą na swoich rowerkach kradzionych z złomu i aut...
janusz korwin darwin • 2020-01-22 13:12:07
Piszczałka "zamknięta" to piszczałka zamknięta obustronnie (jej długość fali to 2L...
Doktor • 2020-01-22 13:02:15
Artykuł należy uzupełnić o wykres funkcji P(t)=u(t)*i(t), ponieważ wartości skuteczn...
elfw • 2020-01-22 11:15:25
essa
knopers • 2020-01-20 18:18:59
no właśnie
co cie to 2 • 2020-01-20 15:57:36
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Jeśli analizujemy produkcję globalną rolnictwa w 2011 roku okazuje się, że produkcja roślinna przeważa nad zwierzęcą (odpowiednio – 56% i 44 %). W odniesieniu do produkcji towarowej rolnictwa (przeznaczonej na sprzedaż) produkcja zwierzęca ma większe znaczenie – 53,5% (chociaż udział ten jest znacznie mniejszy niż 10 lat temu).

Wśród najważniejszych zwierząt hodowlanych w Polsce należy wymienić: bydło, trzodę chlewną i kury.

Pogłowie bydła w Polsce wynosiło w 2011 roku ponad 5 mln 750 tys. sztuk. Do niedawna w Polsce przeważał mieszany – mleczno-mięsny kierunek chowu bydła. Współcześnie – wraz ze specjalizacja gospodarstw hodowlanych – hodowcy stawiają bądź na rasy mleczne, bądź na mięsne. Polska od szeregu lat znana jest jako ważny eksporter mleka w proszku i produktów mlecznych. Mleczność polskich krów (przeciętny roczny udój mleka od 1 krowy) wynosi >4600 litrów. Coraz bardziej popularna (z racji dobrej jakości i stosunkowo niskiej ceny) na rynkach Unii Europejskiej jest też polska wołowina.
Pogłowie trzody chlewnej w Polsce wynosiło w 2011 roku ok. 12, 5 mln sztuk. Hodowla trzody chlewnej odbywa się zarówno w małych gospodarstwach rolnych w ograniczonym stopniu uczestniczących

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (0)
5 + 2 =