Hodowla zwierząt w Polsce - geografia

Jeśli analizujemy produkcję globalną rolnictwa w 2011 roku okazuje się, że produkcja roślinna przeważa nad zwierzęcą (odpowiednio – 56% i 44 %). W odniesieniu do produkcji towarowej rolnictwa (przeznaczonej na sprzedaż) produkcja zwierzęca ma większe znaczenie – 53,5% (chociaż udział ten jest znacznie mniejszy niż 10 lat temu).

Wśród najważniejszych zwierząt hodowlanych w Polsce należy wymienić: bydło, trzodę chlewną i kury.

Pogłowie bydła w Polsce wynosiło w 2011 roku ponad 5 mln 750 tys. sztuk. Do niedawna w Polsce przeważał mieszany – mleczno-mięsny kierunek chowu bydła. Współcześnie – wraz ze specjalizacja gospodarstw hodowlanych – hodowcy stawiają bądź na rasy mleczne, bądź na mięsne. Polska od szeregu lat znana jest jako ważny eksporter mleka w proszku i produktów mlecznych. Mleczność polskich krów (przeciętny roczny udój mleka od 1 krowy) wynosi >4600 litrów. Coraz bardziej popularna (z racji dobrej jakości i stosunkowo niskiej ceny) na rynkach Unii Europejskiej jest też polska wołowina.
Pogłowie trzody chlewnej w Polsce wynosiło w 2011 roku ok. 12, 5 mln sztuk. Hodowla trzody chlewnej odbywa się zarówno w małych gospodarstwach rolnych w ograniczonym stopniu uczestniczących

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (0)
Wynik działania 3 + 3 =
Ostatnio komentowane
w
ldwjnd • 2021-07-27 09:06:46
żoną Jaroslawa Iwaszkiewicza była pisarka i tłumaczka Anna Iwaszkiewiczowa z domu Lilp...
Iwona • 2021-07-19 18:40:47
"Oda do radości" to utwór Beethovena. Schiller napisał "Do Radości".
Germanista • 2021-07-10 02:59:47
Zgromadzenie Narodowe (Konwent) nie było "rządem rewolucyjnym", a parlamentem.
Andrzej • 2021-07-06 08:15:34
Czy naprawdę nie dało się tego bardziej spłycić? Gdzie jest drugi syn? Ten który p...
Andrzej Koraben • 2021-06-30 11:34:39