Jeśli analizujemy produkcję globalną rolnictwa w 2011 roku okazuje się, że produkcja roślinna przeważa nad zwierzęcą (odpowiednio – 56% i 44 %). W odniesieniu do produkcji towarowej rolnictwa (przeznaczonej na sprzedaż) produkcja roślinna ma jednak mniejsze znaczenie – 46,5% (chociaż jej udział w całości produkcji towarowej rolnictwa wzrósł od 2000 roku o prawie 10%).
Największą powierzchnią zasiewów w naszym kraju charakteryzują się (podobnie jak średnio na całym świecie) zboża. Stanowią one ponad 60% całej powierzchni zasiewów. Najwięcej wysiewa się pszenicy (ok. 2,26 mln ha w 2011 roku), pszenżyta (mieszaniec żyta i pszenicy – Polska jest największym producentem na świecie, powierzchnia zasiewów - 1,27 mln ha), żyta i jęczmienia (po ok. 1 mln ha). Duże powierzchnie obsiewane są też przeznaczanymi na pasze mieszankami zbożowymi. Od w 2000 roku ponad 2,5 razy wzrosła w Polsce powierzchnia zasiewów kukurydzy – do ok. 820 tys. ha (ponad połowa upraw przeznaczona jest na paszę).
Znacząco (ponad 3 razy) zmniejszyła się powierzchnia obsadzona ziemniakami – z 1,25 mln ha w 2000 roku do ok. 390 tys. ha w 2011 roku. Wynika to z jednej strony ze zmniejszenia się spożycia ziemniaków w Polsce (zastępuje je ryż i makarony), drugiej zaś ze spadku pogłowia trzody chlewnej w Polsce, dla której ziemniaki były jedną z głównych pasz (uprawa na przemian zbóż i roślin okopowych jest ważnym elementem płodozmianu podtrzymującym żyzność gleb, ciągła uprawa zbóż może spowodować spadek ich plonów).
Wśród roślin przemysłowych największe znaczenie mają: rzepak i rzepik (rośliny oleiste) – 830 tys. ton i buraki cukrowe – ok. 200 tys. ton. Powierzchnia obsiana rzepakiem wzrosła ponad 2 razy w Polsce od 2000 roku, głównie jako efekt wykorzystania oleju rzepakowego w produkcji biopaliw. Olej rzepakowy jest też cennym tłuszczem spożywczym, a śruta rzepakowa cenną i stosunkowo tanią paszą.
Duża powierzchnię mają też gruntowe uprawy warzyw – 156 tys. ha.
Zbiory i plony roślin uprawnych zmieniają się z roku na rok w zależności od zmienności warunków pogodowych w sezonie wegetacyjnym.
Zbiory pszenicy w 2011 roku wynosiły ok. 9,3 mln ton a jej plony ok. 41 dt/ha (decyton lub kwintali z hektara).
Zbiory jęczmienia w 2011 roku wynosiły ok. 3,3 mln ton a jego plony prawie 33 dt/ha (decytony lub kwintale z hektara).
Zbiory żyta w 2011 roku wynosiły ok. 2,6 mln ton a jego plony ok. 24 dt/ha (decyton lub kwintali z hektara).
Zbiory ziarna kukurydzy w 2011 roku wynosiła ok. 2,4 mln ton a jego plony ok. 72 dt/ha (decytony lub kwintale z hektara).
Zbiory ziemniaków w 2011 roku wynosiły ok. 9,1 mln ton a ich plony ok. 232 dt/ha (decytony lub kwintale z hektara).
Zbiory buraków cukrowych w 2011 roku wynosiły ok. 11,6 mln ton a ich plony ok. 574 dt/ha (decytony lub kwintale z hektara).
Zbiory rzepaku i rzepiku w 2011 roku wynosiły ok. 1,8 mln ton a ich plony ok. 22,4 dt/ha (decyton lub kwintali z hektara).
Zebrano też ponad 5,5 mln ton warzyw (gł. gruntowych), najwięcej: kapusty (ponad 1 mln ton), marchwi, cebuli, buraków, ogórków i pomidorów.
Zbiory owoców wyniosły w 2011 roku ponad 3,4 mln ton. Najwięcej zebrano jabłek (prawie 2,5 mln ton), wiśni (175 tys. ton), porzeczek (170 tys. ton), truskawek (166 tys. ton) i malin (116 tys. ton).
W roku 2011 zebrano też prawie 15,7 mln ton siana z trwałych użytków zielonych (łąk i pastwisk), niezbędnego dla dokarmiania zwierząt hodowlanych w okresie zimowym.
Największe zbiory roślin zbożowych w Polsce mają miejsce w województwie wielkopolskim i lubelskim. Największe zbiory ziemniaków mają miejsce w województwie wielkopolskim, łódzkim i mazowieckim/ Największe zbiory buraków cukrowych mają miejsce w województwie wielkopolskim i kujawsko-pomorskim.
Główne regiony towarowej produkcji roślinnej w Polsce związane są bądź z obszarami o wysokiej kulturze rolnej (np. Wielkopolska), bądź z obszarami występowania dobrych gleb (Żuławy Wiślane, Niz. Wrocławska, Kujawy, Wyż. Miechowska, Wyż. Lubelska), bądź z korzystnymi warunkami topoklimatycznymi (duże znaczenie w produkcji owoców) bądź
Z bliskością rynków zbytu (np. uprawa warzyw wokół dużych miast).
W skali świata jest Polska ważnym producentem żyta (2 miejsce na świecie pod względem wielkości zbiorów), ziemniaków (7 miejsce na świecie w 2010 roku, w 1990 roku 2 miejsce), buraków cukrowych (7 miejsce na świecie pod względem wielkości zbiorów), jabłek (6 miejsce na świecie), truskawek, malin o porzeczek (2 miejsce na świecie w 2010 roku w wielkości zbiorów malin i porzeczek).