Witamina E- wzór
Witamina E- tokoferol należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tluszczach. Nieznana jest choroba związana z niedoborem witaminy E. Witamina E to nazwa zbiorcza dotycząca związków będących pochodnymi 6-chromalonu.
Wzór:
α-tokoferol chinon α-tokoferolu
Wystepuje kilka róznych pochodnych różniących się rozmieszczeniem i liczbą grup metylenowych w łańcuchu chromanolowym.
|
R1 |
R2 |
R3
|
α-tokoferol |
-CH3 |
-CH3 |
-CH3 |
β-tokoferol |
-CH3 |
-H |
-CH3 |
γ-tokoferol |
-H |
-CH3 |
-CH3 |
Witamina E- działanie, zastosowanie
Witamin E bierze udział w proceszach utleniająco-redukujący, zapobiega tworzeniu nadtlenków nienasyconych wyższych kwasów tłuszczowych w lipidach błonowych, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni czerwone krwinki przed rozpadem.
Witamina E- występowanie
Według ostatnich badań takoferole i takotrienole są syntezowane przez rośliny. Zródłem witaminy E będą więc kiełki zbóż, orzechy i oleje roślinne jak również warzywa liściaste. Wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jest uzależnione od obecności tłuszczów w pożywieniu oraz wydzielania kwasów żółciowych.
Dzienne zapotrzebowanie na witamine E wynosi około 15 mg, podawanie witaminy E w dawce 100 mg jest uznawane jeszcze za fizjologiczne, zwłaszcza w stanach zwiększonego obciążenia fizycznego i umysłowego oraz przy dostarczaniu organizmowi większych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Witaminę E i jej octan podaje się doustnie i domięśniowo w chorobie wieńcowej, w zapaleniu żył i tętnic oraz w zanikach mięśniowych, geriatrii czy zagrażających poronieniach.