• ciecz bezbarwna, bezwonna, bez smaku
• mętność: woda klarowna (woda chemicznie czysta)
• twardość: 0 (woda chemicznie czysta)
• gęstość wody: w temperaturze 4° wynosi 1 g/cm3
• odczyn: 7
• masa cząsteczkowa: 18,01 Da
• wysokie ciepło właściwe (4187 J/kgK) – podwyższenie temperatury 1 g wody o 1°C wymaga dostarczenia średnio 1 cal ciepła
• wysokie ciepło topnienia (333,7 kJ/kg) – stopienie 1 g lodu w temperaturze 0°C wymaga dostarczenia 80 cal ciepła
• wysokie ciepło parowania (2257 kJ/kg)
• w wodzie występują siły kohezji – siły spójności cząsteczek wody
• w wodzie występują siły adhezji – siły powierzchniowego przylegania cząsteczek wody do innych cząsteczek
• woda wykazuje zdolność do asocjacji, czyli łączenia się cząsteczek wody dzięki elektrostatycznemu przyciąganiu dipoli wodnych
• woda wykazuje zdolność do hydratacji, czyli tworzenia płaszcza wodnego wokół jonów na skutek elektrostatycznego przyciągania jonów przez dipole wody
Oddziaływanie adhezyjne wody na pajęczynie/ Luc Viatour (15.09.2007)/commons.wikimedia.org |