Tkanka wydzielnicza


Tkanka wydzielniczą tworzą pojedyncze wyspecjalizowane komórki wydzielnicze (gruczołowe) lub twory wielokomórkowe. Komórki gruczołowe posiadają gęstą cytoplazmę oraz dużą liczbę aparatów Golgiego, co jest przystosowaniem do wydzielanie różnych substancji chemicznych.

Ze względu na lokalizację twory wydzielnicze możemy podzielić na:

Krople wody wydzielonej z wypotników przez liście truskawki 

 Krople wody wydzielonej
z wypotników 
przez liście truskawki

1. powierzchniowe - produkujące wydzieliny na zewnątrz rośliny; wsród, ktorych wyróżniamy:

włoski gruczołowe – wydzielają olejki eteryczne, gumy, żywice i inne substancje;

miodniki – wydzielają nektar w kwiatach owadopylnych roślin okrytonasiennych;

hydatody (wypotniki, szparki wodne) – wydzielają krople wody;

gruczoły trawienne – wydzielają enzymy trawienne u roślin owadożernych (rosiczka, muchołówki);

Nektarniki Euphorbia esculenta

Nektarniki Euphorbia esculenta/
Frank Vincent (27.03.2007)/commons.wikimedia.org

2. wewnętrzne - produkujące wydzieliny do wnętrza rośliny; wsród, ktorych wyróżniamy:

przewody (kanały) żywiczne – utworzone przez przestwory międzykomórkowe w tkance miękiszowej krzewów i drzew iglastych, wydzielają żywicę;

przewody olejkowe – wydzielają olejki eteryczne;

rurki mleczne – zbudowane z rozgałęzionych komórek wielojądrowych, w których zanikły poprzeczne ściany; produkują sok mleczny; występują u wilczomleczowatych i morwowatych;

Funkcje tkanki wydzielniczej:

przywabianie zwierząt zapylających kwiaty (nektar, zapach kwiatów);
odstraszanie roślinożerców (trucizny, substancje o nieprzyjemnym, intensywnym zapachu);
usuwanie nadmiaru wody i soli mineralnych (hydatody);
• zabezpieczanie przed infekcjami, wspomaganie gojenia się ran (żywica);
trawienie tkanek zjedzonych zwierząt (enzymy trawienne roślin owadożernych);

Substancje wydzielane przez tkankę wydzielniczą:

nektar – wodny roztwór cukrów (glukozy i fruktozy);
żywica – mieszanina pochodnych terpenów, alkoholi żywicznych, fenoli oraz estrów;
gumy – mieszanina wielocukrów i białek;
sok mleczny – zawiesina lub emulsja wodna różnych substancji (żywica, kauczuk, woski, garbniki, alkaloidy, białka, cukry, kwasy organiczne);
olejki eteryczne – substancje zapachowe będące mieszaniną alkoholi, aldehydów, ketonów, estrów, terpenów i innych związków organicznych;
enzymy trawienne
woda

 Sok mleczny w łodydze Chelidonium majus

 Sok mleczny w łodydze Chelidoniummajus/Beenttree
(17.12.2006)/commons.wikimedia.org


Polecamy również:

  • Tkanka okrywająca

    Tkanka okrywająca stanowi zewnętrzną powłokę rośliny. Jej funkcją jest ochrona przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych oraz nadmierną utratą wody. Więcej »

  • Tkanka miękiszowa

    Tkanka miękiszowa (parenchyma) stanowi podstawowy rodzaj tkanki budującej lub współbudującej wszystkie organy roślinne. Więcej »

  • Tkanka wzmacniająca

    Tkanka wzmacniająca powstała w wyniku przystosowana roślin do warunków panujących w środowisku lądowym. Jej budowa warunkuje sztywność, wytrzymałość, elastyczność, czyli odporność na czynniki grawitacyjne (ciężar liści, owoców, śniegu) oraz dynamiczne (wiatr,... Więcej »

  • Tkanka przewodząca

    Tkanka przewodząca zbudowana jest z niejednorodnych komórek, których główną rolą jest transport substancji w obrębie rośliny. Tkankę tą tworzy: • drewno (ksylem) odpowiadające za transport wody wraz z solami mineralnymi (w górę... Więcej »

Komentarze (1)
Wynik działania 3 + 2 =
kubek
2022-05-26 16:02:28
polecam w podreczniku tego nie było a pd.
Ostatnio komentowane
Czyli,powiedzenie Polak Węgier dwa bratanki,nie jak się nie odnoszą względem pochodzen...
• 2022-06-16 19:03:58
ekstra
• 2022-06-18 17:12:40
ok
• 2022-06-08 15:52:28
dzięks
• 2022-06-06 19:26:13
Ale proste
• 2022-06-06 14:23:48