Tłuszcze nasycone – wzory, podział, właściwości, zastosowanie

Tłuszcze nasycone – wzory, nazewnictwo, właściwości, zastosowanie

Najczęściej występującymi w przyrodzie  nasyconymi kwasami tłusczowymi są kwas palmitynowy oraz stearynowy. Kiedy mówi się o tłuszczach nasyconych zwykle ma się na myśli triglicerydy nasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze nasycone w przeciwieństwie do tłuszczy nienasyconych mają zwykle konsystencje stałą. Przykłady takich tłuszczów:

  • masło składa się  głównie z kwasu palmitynowego CH _{3} (CH _{2} ) _{14} CO _{2} H, stearynowego CH _{3} (CH _{2} ) _{16} CO _{2} H, mirystynowegoCH _{3} (CH _{2} ) _{12} CO _{2} H , oraz w 25% nienasyconego kwasu oleinowego
  • masło kokosowe składa się natomiast w 50% z kwasu laurynowegoCH _{3} (CH _{2} ) _{10} CO _{2} H, mirystynowego CH _{3} (CH _{2} ) _{12} CO _{2} H , zaledwie 6% stanowi nienasycony kwas oleinowy.

Rośliny takie jak soja, rzepak, len, slonecznik są zródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych jednak nie mogą zastapić masła ze względu na niską temperature topniena. Uwodorninie oleji roślinnych w obecności katalizatora metalicznego usuwa część wiązań podwójnych, co prowadzi do podniesienia temperatury topnienia i powstania margaryny. Ponieważ nie wszystkie wiązania podwójne ulegają uwodornieniu dlatego koncerny spożywcze przekonują, że taki produkt jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Niestety w procesie uwodorniania dochodzi także do zmany geometrii i powstaje też pewna ilość nienasyconych tłuszczów trans. Tłuszcze trans pochodzenia naturalnego mają bardzo dobry wpływ na zdrowie jednak nienaturalne tłuszcze trans są uznawane za sprzyjające rozwojowi miazdzycy i innych chorób cywilizacyjnych.

Polecamy również:

  • Kwasy tłuszczowe – wzory, nazewnictwo, właściwości, podział, zastosowanie

    Kwasy tłuszczowe to długie cząsteczki kwasów organicznych o 12-20 atomach węgla, które jako estry glicerolu wystepują w tłuszczach. W przyrodzie wystepuje aż około 100 różnych kwasów tłuczowych. Główny podział kwasów tłuszczowych wynika z ich budowy, jeśli w łańcuchu... Więcej »

  • Tłuszcze nienasycone – wzory, podział, właściwości, zastosowanie

    Tłuszcze można podzielić ze względu na ich pochodzenie na zwierzęce i roślinne oraz ze względu na ich budowę na  nienasycone i nasycone. Tłuszczami nienasyconymi nazywać można te triglicerydy , które powstały  z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Więcej »

  • Zmydlanie tłuszczów

    Zmydlanie (saponifikacja)- alkaliczna hydroliza estrów prowadząca do powstania soli kwasów karboksylowych. Więcej »

  • Jak powstaje emulsja?

    Zgodnie z definicją emulsja to dwufazowy układ dyspersyjny (rozproszony) dwóch niemieszających się ze sobą cieczy. Emulsja jest wyjątkowym rodzajem koloidu i bez dodatku emulgatora jest układem nietrwałym.  Przykładem emulsji z dnia codziennego jest majonez lub masło. Obydwa przykłady są emulsjami wody... Więcej »

Komentarze (0)
Wynik działania 1 + 3 =
Ostatnio komentowane
Błąd w roku urodzenia. Jesienin urodził się w 1895 roku.
• 2024-04-14 15:08:13
lub9ie życię m0i dr0dz3
• 2024-04-14 11:30:33
Co za wstyd pomyśleć, że ja nie istnieje.
• 2024-04-12 15:30:23
supier
• 2024-04-11 18:27:13
bardzo pomocne
• 2024-04-09 17:22:24