Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Zmydlanie tłuszczów

Ostatnio komentowane
Niesamowite hostingserwery.com
Linux • 2019-06-16 16:47:25
przydalo sie
jjoojo • 2019-06-13 14:46:18
Nie tyle rozwód co uznanie małżeństwa za nieważne dr Arletta Bolesta adwokat kości...
Arletta Bolesta • 2019-06-12 13:59:29
Abstrakcjonizm operuje abstrakcją! Zrezygnował, jak sam autor pisze, z wszelkiej figurat...
Anna • 2019-06-11 17:31:16
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Zmydlanie (saponifikacja)- alkaliczna hydroliza estrów prowadząca do powstania soli kwasów karboksylowych.

Produkcja mydeł odbywała się tradycyjnie poprzez hydrolizę wodorotlenkiem sodu tristearynianu glicerolu CH(CH _{2}) _{2} O _{3} ( C _{17}H _{35}CO _{2}) _{3}    . W wyniku hydrolizy powstaje stearynian sodu  C _{17}H _{35}CO _{2}Na   - główny składnik mydeł. Mydła lepszej jakości powstają z oleju palmowego, tworzy się wówczas palmitynian sodu  C _{15}H _{31}CO _{2}Na  . W wyniku reakcji saponifikacji z KOH powstają karboksylany potasu, stosowane do produkcji mydeł płynnych. Poniżej na rysunku 1 przedstawiono schemat reakcji zmydlania.

Rys. 1. Schemat reakcji zmydlania przy udziale NaOH.

Polecamy również:

  • Mydła – właściwości, wzory, zastosowanie

    Do wieku osiemnastego mydło nie było szeroko stosowane. Pierwsze mydło powstalo jednak znacznie wcześniej. Już w starożytności fenicjanie zauważyli ze gotując kozi tłuszcz z węglem drzewnym można otrzymać grudkowatą masę. Więcej »

Komentarze (0)
4 + 1 =
echo $this->Html->script('core.min'); echo $this->Html->script('blockadblock.js'); echo $this->Html->script('fancybox/jquery.fancybox-1.3.4.min'); echo $this->Html->css('/js/fancybox/jquery.fancybox-1.3.4.min'); echo $this->Html->script('jnice/jquery.jNice', array('async' => 'async')); echo $this->Html->css('/js/jnice/jNice.min');