Zmydlanie tłuszczów

Zmydlanie (saponifikacja)- alkaliczna hydroliza estrów prowadząca do powstania soli kwasów karboksylowych.

Produkcja mydeł odbywała się tradycyjnie poprzez hydrolizę wodorotlenkiem sodu tristearynianu glicerolu \(CH(CH _{2}) _{2} O _{3} ( C _{17}H _{35}CO _{2}) _{3} \). W wyniku hydrolizy powstaje stearynian sodu \( C _{17}H _{35}CO _{2}Na \)- główny składnik mydeł. Mydła lepszej jakości powstają z oleju palmowego, tworzy się wówczas palmitynian sodu \( C _{15}H _{31}CO _{2}Na \). W wyniku reakcji saponifikacji z KOH powstają karboksylany potasu, stosowane do produkcji mydeł płynnych. Poniżej na rysunku 1 przedstawiono schemat reakcji zmydlania.

Rys. 1. Schemat reakcji zmydlania przy udziale NaOH.

Polecamy również:

  • Mydła – właściwości, wzory, zastosowanie

    Do wieku osiemnastego mydło nie było szeroko stosowane. Pierwsze mydło powstalo jednak znacznie wcześniej. Już w starożytności fenicjanie zauważyli ze gotując kozi tłuszcz z węglem drzewnym można otrzymać grudkowatą masę. Więcej »

Komentarze (0)
Wynik działania 2 + 4 =
Ostatnio komentowane
Może zdam te sierpniaki
anonim • 2025-07-01 11:56:37
Brakowało mi rozwinięcia „przyjaciele momo” w bohaterach, ale tak to super.
anonim • 2025-06-16 20:16:00
spoko dostałem 5
anonim • 2025-06-16 18:47:01
fajnie streszcnone bardzo pomocne
anonim • 2025-06-11 15:52:32
fajny
anonim • 2025-06-09 17:45:57