Zmydlanie tłuszczów

Zmydlanie (saponifikacja)- alkaliczna hydroliza estrów prowadząca do powstania soli kwasów karboksylowych.

Produkcja mydeł odbywała się tradycyjnie poprzez hydrolizę wodorotlenkiem sodu tristearynianu glicerolu \(CH(CH _{2}) _{2} O _{3} ( C _{17}H _{35}CO _{2}) _{3} \). W wyniku hydrolizy powstaje stearynian sodu \( C _{17}H _{35}CO _{2}Na \)- główny składnik mydeł. Mydła lepszej jakości powstają z oleju palmowego, tworzy się wówczas palmitynian sodu \( C _{15}H _{31}CO _{2}Na \). W wyniku reakcji saponifikacji z KOH powstają karboksylany potasu, stosowane do produkcji mydeł płynnych. Poniżej na rysunku 1 przedstawiono schemat reakcji zmydlania.

Rys. 1. Schemat reakcji zmydlania przy udziale NaOH.

Polecamy również:

  • Mydła – właściwości, wzory, zastosowanie

    Do wieku osiemnastego mydło nie było szeroko stosowane. Pierwsze mydło powstalo jednak znacznie wcześniej. Już w starożytności fenicjanie zauważyli ze gotując kozi tłuszcz z węglem drzewnym można otrzymać grudkowatą masę. Więcej »

Komentarze (0)
Wynik działania 2 + 1 =
Ostatnio komentowane
ale banalne
• 2025-04-09 16:07:25
Może być
• 2025-03-27 18:35:05
siema mega fajne
• 2025-03-22 08:47:31
dzięki
• 2025-03-10 15:14:41
bardzo to działanie łatwe
• 2025-03-03 13:00:02