Zmydlanie tłuszczów

Zmydlanie (saponifikacja)- alkaliczna hydroliza estrów prowadząca do powstania soli kwasów karboksylowych.

Produkcja mydeł odbywała się tradycyjnie poprzez hydrolizę wodorotlenkiem sodu tristearynianu glicerolu CH(CH _{2}) _{2} O _{3} ( C _{17}H _{35}CO _{2}) _{3}    . W wyniku hydrolizy powstaje stearynian sodu  C _{17}H _{35}CO _{2}Na   - główny składnik mydeł. Mydła lepszej jakości powstają z oleju palmowego, tworzy się wówczas palmitynian sodu  C _{15}H _{31}CO _{2}Na  . W wyniku reakcji saponifikacji z KOH powstają karboksylany potasu, stosowane do produkcji mydeł płynnych. Poniżej na rysunku 1 przedstawiono schemat reakcji zmydlania.

Rys. 1. Schemat reakcji zmydlania przy udziale NaOH.

Polecamy również:

  • Mydła – właściwości, wzory, zastosowanie

    Do wieku osiemnastego mydło nie było szeroko stosowane. Pierwsze mydło powstalo jednak znacznie wcześniej. Już w starożytności fenicjanie zauważyli ze gotując kozi tłuszcz z węglem drzewnym można otrzymać grudkowatą masę. Więcej »

Komentarze (0)
Wynik działania 3 + 3 =
Ostatnio komentowane
xd
• 2024-04-16 17:58:56
@Mariola - dziękujemy za zwrócenie uwagi, wpis został poprawiony. Pozdrawiamy :)
• 2024-04-16 07:36:55
Co za wstyd pomyśleć, że ja nie istnieje.
• 2024-04-12 15:30:23
supier
• 2024-04-11 18:27:13
bardzo pomocne
• 2024-04-09 17:22:24