Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Mikroelementy

Ostatnio komentowane
Według mnie bardzo przydatne dzięki temu tekstowi mniej więcej zrozumiałam jak dział...
Emilia • 2018-07-26 20:05:25
@Hasher To zależy już od tłumacza przekładu(Pisma zostały napisane w kilku językach ...
Hgfhfg • 2018-07-09 11:34:37
ok
andrzej duda • 2018-06-14 10:31:18
Super na spr.
Evogy • 2018-06-07 17:45:08
mega
Zuza • 2018-06-06 17:25:41
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Mikroelementy to pierwiastki, których udział w budowie organizmu jest nieznaczny, lecz ważny (od 0,01 % do 0,00001 % suchej masy). Zaliczamy do nich m.in. żelazo, miedź, cynk, jod, fluor, kobalt.

Żelazo (Fe) jest składnikiem enzymów oddechowych w oddychaniu końcowym, enzymów fotosyntetycznych fazy jasnej, hemoglobiny i mioglobiny;

Źródła: wątroba, jaja, ryby, mięso

Skutki niedoboru u człowieka i zwierząt: anemia, osłabienie, bóle głowy, arytmia serca

Skutki niedoboru u roślin: chloroza liści, zaburzenia w fotosyntezie

Miedź (Cu) jest składnikiem wielu enzymów oddechowych oraz hemocyjaniny (barwnik krwi mięczaków);

Źródła: orzechy, nasiona, fasola, wątroba, jaja, ostrygi;

Skutki niedoboru u człowieka i zwierząt: występuje rzadko;

Skutki niedoboru u roślin: bielenia i zasychanie wierzchołków pędów, utrata turgoru;

Cynk (Zn) jest składnikiem insuliny oraz enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego;

Źródła: produkty zbożowe, nasiona słonecznika, czerwone mięso, orzechy ziemne, ostrygi;

Skutki niedoboru u człowieka i zwierząt: łamliwość włosów i paznokci, powolne gojenie się ran, choroby skóry, zahamowanie

Polecamy również:

Komentarze (0)
1 + 1 =