Światowy Program Żywnościowy (World Food Programme) jest największą organizacją humanitarną świata. Jego głównym celem jest dążenie do przeciwdziałania głodowi przede wszystkim w krajach rozwijających się. Światowy Program Żywnościowy jest jedną z agend Organizacji Narodów Zjednoczonych – swoją działalność rozpoczął w 1963 r. z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Zgromadzenia Ogólnego ONZ.
Światowy Program Żywnościowy jest w całości finansowany dzięki darczyńcom – rządom poszczególnych państw, firmom, a także osobom prywatnym.
Światowy Program Żywnościowy – zadania
Program stawia sobie za cel likwidację problemu głodu, jednak dąży do tego, by poszczególne kraje biedne osiągnęły samowystarczalność żywieniową, bez uzależnienia się od ciągłych dostaw produktów żywnościowych z różnego typu organizacji humanitarnych. W wielu przypadkach jednak pomoc humanitarna (w postaci dostaw żywności) jest jednak bardzo potrzebna, dlatego Światowy Program Żywnościowy działa wszędzie tam, gdzie okoliczności polityczne, klęski naturalne itp. spowodowały ogromne, niezaspokojone potrzeby żywieniowe.
Do przykładowych akcji Programu należy dostarczanie żywności na terenie Bliskiego Wschodu, Afryce Subsaharyjskiej i innych – każdego roku dożywianych jest kilkadziesiąt milionów ludzi.
Organami Światowego Programu Żywieniowego jest Rada Wykonawcza (36 przedstawicieli z krajów członkowskich)oraz Dyrektor Wykonawczy. Dyrektora powołuje Sekretarz Generalny ONZ wspólnie z dyrektorem FAO.
Siedziba Programu mieści się w Rzymie.