Obieg azotu w przyrodzie

Głównym źródłem azotu w przyrodzie jest cząsteczkowy azot w atmosferze Ziemi. Azot jest przyswajany przez bakterie azotowe (diazotroficzne), które przy pomocy enzymu nitrogenazy, przekształcają go w amoniak. Amoniak szybko ulega przemianie w sole amonowe, które mogą być przyswajane przez rośliny lub ulegać dalszemu utlenianiu do jonów azotanowych(V) – nitryfikacji, przez inne szczepy bakterii (tzw. bakterie nitryfikujące). Jony azotanowe mogą być redukowane do cząsteczkowego azotu, który powraca do atmosfery. Proces ten nazywa się denitryfikacją. Bakterie, które za niego odpowiadają – bakteriami denitryfikującymi.

Podobnie jak jony amonowe, jony azotanowe z gleby mogą być pobierane przez rośliny, zwłaszcza te, które nie żyją w symbiozie z bakteriami diazotroficznymi. Rośliny przekształcają azot amonowy lub azotanowy w aminokwasy i białka, które stanowią pożywienie i źródło azotu dla zwierząt. Z organizmów roślinnych i zwierzęcych do gleby i atmosfery azot powraca w postaci amoniaku, który powstaje podczas rozkładu materii organicznej.

Ingerencja człowieka w obieg azotu

Człowiek ingeruje w obieg azotu w przyrodzie na dwa zasadnicze sposoby. Pierwszym sposobem jest produkcja i wykorzystanie nawozów sztucznych, prowadząca do znacznego zwiększenia poziomu azotanów oraz jonów amonowych w glebie i wodach powierzchniowych. Prowadzi to miedzy innymi do eutrofizacji wód – nadmiernego wzrostu glonów w zbiornikach wodnych, w których występuje nadmiarowe stężenie azotu amonowego i azotanowego.

Drugim sposobem ingerencji człowieka w obieg azotu w przyrodzie jest emisja tlenków azotu do atmosfery jako produktu ubocznego spalania. W kontakcie z atmosferyczną wilgocią, tlenki przekształcają się w kwasy azotowe i spadają na ziemię w postaci kwaśnego deszczu. Powoduje to zakwaszenie gleby, uszkodzenia roślin, ale również zwiększenie dostępności azotu azotanowego w glebie.

Polecamy również:

  • Amoniak i pochodne amoniaku

    Amoniak (nazwa systematyczna azan) to związek azotu z wodorem o wzorze sumarycznym , w którym azot występuje na -III stopniu utlenienia. Amoniak w temperaturze pokojowej jest bezbarwnym gazem o charakterystycznym ostrym zapachu. Gazowy amoniak jest żrący, ma charakter zasadowy i bardzo dobrze rozpuszcza się... Więcej »

  • Tlenki azotu – wzory, właściwości, otrzymywanie, zastosowanie

    Tlenki azotu to połączenia azotu z tlenem. W piśmiennictwie, tlenki azotu zbiorowo określane są jako  lub bardziej skrótowo NOX (od wzoru sumarycznego i angielskiego zwrotu Nitrogen OXides), jednak oprócz tlenków które opisać można wzorem  (x= 1,2), występują również... Więcej »

Komentarze (0)
Wynik działania 4 + 2 =
Ostatnio komentowane
x - wpis został poprawiony, pozdrawiamy :)
ADMIN • 2021-06-15 06:34:20
Mudnok - poprawione, pozdrawiamy :)
ADMIN • 2021-06-15 06:37:39
Nie widzę sensu w nauce całej historii rolnictwa, jej początków.
Jakub • 2021-06-13 20:40:42
uważam tekst za odpowiedni i wartościowy przyjemnie i prawidłowo powiedziany
grażyna • 2021-06-10 15:25:04
Super
Żukson • 2021-06-10 09:08:41