Właściwości mocznika

Mocznik to związek organiczny, diamid kwasu węglowego (karbamid).

Jest końcowym produktem metabolizmu białek i związków azotowych zwierząt ureotelicznych i jest przez nie wydalany z moczem. Powstaje w cyklu ornitynowym. Mocznik uzyskuje się przemysłowo na drodze reakcji dwutlenku węgla z amoniakiem pod ciśnieniem 100-200 atm i w temperaturze 160-200oC.

Mocznik jest białym bezzapachowym ciałem stałym o budowie krystalicznej. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, ma właściwości higroskopijne. Jego roztwór ma odczyn obojętny. Mocznik ulega hydrolizie kwasowej i zasadowej:

Mocznik stosowany jest jako nawóz oraz reduktor w reakcjach redukcji katalitycznej.

Polecamy również:

  • Otrzymywanie amidów

    Amidy  otrzymuje się najczęściej w reakcji chlorków kwasowych z aminami lub rzadziej w reakcji estrów z aminą. Więcej »

  • Jakim reakcjom ulegają amidy?

    Roztwory amidów, pomimo wolnej pary elektronów na atomie azotu, wykazują odczyn obojętny. Ulegają reakcjom hydrolizy kwasowej i zasadowej. W wyniku hydrolizy zasadowej amidów II- i II-rzędowych powstają odpowiednio aminy I- i II-rzędowe. Amidy ulegają również reakcji acylowania... Więcej »

Komentarze (0)
Wynik działania 1 + 5 =
Ostatnio komentowane
I cóż miał rację Marek Aureliusz który chciał podbić Germanię uderzeniem przez Mor...
• 2024-07-06 19:45:33
O tym, że zmienne w czasie pole elektryczne jest źródłem pola magnetycznego, napisał ...
• 2024-06-27 07:25:33
ok
• 2024-06-05 13:52:17
nadal nie umiem tego napisać
• 2024-06-04 10:48:42
Mógłby być jeszcze do tego cały utwór napisany.
• 2024-06-03 19:41:43