Właściwości mocznika

Mocznik to związek organiczny, diamid kwasu węglowego (karbamid).

Jest końcowym produktem metabolizmu białek i związków azotowych zwierząt ureotelicznych i jest przez nie wydalany z moczem. Powstaje w cyklu ornitynowym. Mocznik uzyskuje się przemysłowo na drodze reakcji dwutlenku węgla z amoniakiem pod ciśnieniem 100-200 atm i w temperaturze 160-200oC.

Mocznik jest białym bezzapachowym ciałem stałym o budowie krystalicznej. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, ma właściwości higroskopijne. Jego roztwór ma odczyn obojętny. Mocznik ulega hydrolizie kwasowej i zasadowej:

Mocznik stosowany jest jako nawóz oraz reduktor w reakcjach redukcji katalitycznej.

Polecamy również:

  • Otrzymywanie amidów

    Amidy  otrzymuje się najczęściej w reakcji chlorków kwasowych z aminami lub rzadziej w reakcji estrów z aminą. Więcej »

  • Jakim reakcjom ulegają amidy?

    Roztwory amidów, pomimo wolnej pary elektronów na atomie azotu, wykazują odczyn obojętny. Ulegają reakcjom hydrolizy kwasowej i zasadowej. W wyniku hydrolizy zasadowej amidów II- i II-rzędowych powstają odpowiednio aminy I- i II-rzędowe. Amidy ulegają również reakcji acylowania... Więcej »

Komentarze (0)
Wynik działania 4 + 3 =
Ostatnio komentowane
Brakowało mi rozwinięcia „przyjaciele momo” w bohaterach, ale tak to super.
anonim • 2025-06-16 20:16:00
spoko dostałem 5
anonim • 2025-06-16 18:47:01
fajnie streszcnone bardzo pomocne
anonim • 2025-06-11 15:52:32
fajny
anonim • 2025-06-09 17:45:57
Bardzo fajne interesujący Cy
anonim • 2025-06-01 19:21:22