Właściwości mocznika

Mocznik to związek organiczny, diamid kwasu węglowego (karbamid).

Jest końcowym produktem metabolizmu białek i związków azotowych zwierząt ureotelicznych i jest przez nie wydalany z moczem. Powstaje w cyklu ornitynowym. Mocznik uzyskuje się przemysłowo na drodze reakcji dwutlenku węgla z amoniakiem pod ciśnieniem 100-200 atm i w temperaturze 160-200oC.

Mocznik jest białym bezzapachowym ciałem stałym o budowie krystalicznej. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, ma właściwości higroskopijne. Jego roztwór ma odczyn obojętny. Mocznik ulega hydrolizie kwasowej i zasadowej:

Mocznik stosowany jest jako nawóz oraz reduktor w reakcjach redukcji katalitycznej.

Polecamy również:

  • Otrzymywanie amidów

    Amidy  otrzymuje się najczęściej w reakcji chlorków kwasowych z aminami lub rzadziej w reakcji estrów z aminą. Więcej »

  • Jakim reakcjom ulegają amidy?

    Roztwory amidów, pomimo wolnej pary elektronów na atomie azotu, wykazują odczyn obojętny. Ulegają reakcjom hydrolizy kwasowej i zasadowej. W wyniku hydrolizy zasadowej amidów II- i II-rzędowych powstają odpowiednio aminy I- i II-rzędowe. Amidy ulegają również reakcji acylowania... Więcej »

Komentarze (0)
Wynik działania 1 + 5 =
Ostatnio komentowane
Super przydało mi się to do zadania z Religii
• 2022-09-29 12:48:27
Dziękuję, pomogło mi w nauce :)
• 2022-09-29 12:05:27
Bardzo pomocny
• 2022-09-29 09:23:04
git
• 2022-09-27 14:46:23
Ok
• 2022-09-27 12:59:27