Właściwości mocznika

Mocznik to związek organiczny, diamid kwasu węglowego (karbamid).

Jest końcowym produktem metabolizmu białek i związków azotowych zwierząt ureotelicznych i jest przez nie wydalany z moczem. Powstaje w cyklu ornitynowym. Mocznik uzyskuje się przemysłowo na drodze reakcji dwutlenku węgla z amoniakiem pod ciśnieniem 100-200 atm i w temperaturze 160-200oC.

Mocznik jest białym bezzapachowym ciałem stałym o budowie krystalicznej. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, ma właściwości higroskopijne. Jego roztwór ma odczyn obojętny. Mocznik ulega hydrolizie kwasowej i zasadowej:

Mocznik stosowany jest jako nawóz oraz reduktor w reakcjach redukcji katalitycznej.

Polecamy również:

  • Otrzymywanie amidów

    Amidy  otrzymuje się najczęściej w reakcji chlorków kwasowych z aminami lub rzadziej w reakcji estrów z aminą. Więcej »

  • Jakim reakcjom ulegają amidy?

    Roztwory amidów, pomimo wolnej pary elektronów na atomie azotu, wykazują odczyn obojętny. Ulegają reakcjom hydrolizy kwasowej i zasadowej. W wyniku hydrolizy zasadowej amidów II- i II-rzędowych powstają odpowiednio aminy I- i II-rzędowe. Amidy ulegają również reakcji acylowania... Więcej »

Komentarze (0)
Wynik działania 1 + 2 =
Ostatnio komentowane
w
ldwjnd • 2021-07-27 09:06:46
żoną Jaroslawa Iwaszkiewicza była pisarka i tłumaczka Anna Iwaszkiewiczowa z domu Lilp...
Iwona • 2021-07-19 18:40:47
"Oda do radości" to utwór Beethovena. Schiller napisał "Do Radości".
Germanista • 2021-07-10 02:59:47
Zgromadzenie Narodowe (Konwent) nie było "rządem rewolucyjnym", a parlamentem.
Andrzej • 2021-07-06 08:15:34
Czy naprawdę nie dało się tego bardziej spłycić? Gdzie jest drugi syn? Ten który p...
Andrzej Koraben • 2021-06-30 11:34:39