Właściwości mocznika

Mocznik to związek organiczny, diamid kwasu węglowego (karbamid).

Jest końcowym produktem metabolizmu białek i związków azotowych zwierząt ureotelicznych i jest przez nie wydalany z moczem. Powstaje w cyklu ornitynowym. Mocznik uzyskuje się przemysłowo na drodze reakcji dwutlenku węgla z amoniakiem pod ciśnieniem 100-200 atm i w temperaturze 160-200oC.

Mocznik jest białym bezzapachowym ciałem stałym o budowie krystalicznej. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, ma właściwości higroskopijne. Jego roztwór ma odczyn obojętny. Mocznik ulega hydrolizie kwasowej i zasadowej:

Mocznik stosowany jest jako nawóz oraz reduktor w reakcjach redukcji katalitycznej.

Polecamy również:

  • Otrzymywanie amidów

    Amidy  otrzymuje się najczęściej w reakcji chlorków kwasowych z aminami lub rzadziej w reakcji estrów z aminą. Więcej »

  • Jakim reakcjom ulegają amidy?

    Roztwory amidów, pomimo wolnej pary elektronów na atomie azotu, wykazują odczyn obojętny. Ulegają reakcjom hydrolizy kwasowej i zasadowej. W wyniku hydrolizy zasadowej amidów II- i II-rzędowych powstają odpowiednio aminy I- i II-rzędowe. Amidy ulegają również reakcji acylowania... Więcej »

Komentarze (0)
Wynik działania 3 + 3 =
Ostatnio komentowane
• 2025-03-08 02:40:40
cycki lubie
• 2025-03-05 14:35:07
bardzo to działanie łatwe
• 2025-03-03 13:00:02
Jest nad czym myśleć. PEŁEN POZYTYW.
• 2025-03-02 12:32:53
pozdro mika
• 2025-02-24 20:08:01