Wykrywanie monosacharydów i polisacharydów w materiale roślinnym

Do wykrywania monosacharydów czyli cukrów prostych, stosuje się odczynnik Fehlinga I. Jest to wodny roztwór siarczanu(VI) miedzi(II). Jego działanie opiera się na właściwościach redukujących grupy aldehydowej lub ketonowej, w zależności od tego, która z nich występuje w badanym cukrze.

Przebieg reakcji z odczynnikiem Fehlinga I

Cukier prosty jakim jest glukoza wchodząc w reakcję z odczynnikiem Fehlinga(I) w budowie zamiast formy pierścienia, posiada formę łańcuchową. Grupa aldehydowa pochodząca od glukozy redukuje jony miedzi z Cu2+ do Cu+ . Skutkiem tej redukcji jest wytrącenie się osadu Cu2O oraz powstanie charakterystycznego dla tej reakcji ceglastoczerwonego zabarwienia. Do doświadczenia można wykorzystać sok z winogron.

Wykrywanie polisacharydów

Polisacharydy nie zostają wykryte w reakcji z odczynnikiem Fehlinga I. Do wykrywania wielocukrów służy reakcja z płynem Lugola czyli wodnym roztworem czystego jodu w jodku potasu.
Po nakropieniu kilku kropel Płynu Lugola na skrobie zaobserwujemy granatowe zabarwienie. Dobrym materiałem roślinnym do przeprowadzenia tego doświadczenia jest na przykład ziemniak lub banan. W przypadku braku wielocukrów w badanym materiale zamiast granatowego zabarwienia zaobserwujemy brązowe. Przykładem materiału roślinnego do przeprowadzenia próby negatywnej jest jabłko.

Płyn Lugola barwiący skrobie
Płyn Lugola barwiący skrobie

Polecamy również:

Komentarze (0)
Wynik działania 5 + 4 =
Ostatnio komentowane
ok
• 2024-05-20 16:01:25
W filmie nie ma ochronki, Ale strzały do robotników
• 2024-05-18 14:53:16
łatwe
• 2024-05-16 19:37:20
Przydatny na po prawe oceny z historii
• 2024-05-15 14:52:53