Woda mineralna to inaczej naturalna woda zawierająca w swym składzie rozpuszczone składniki mineralne w postaci jonów (jest ona zmineralizowana). Oprócz jonów może też zawierać rozpuszczone gazy: dwutlenek węgla (CO2) i siarkowodór (H2S). Zazwyczaj ma ona właściwości lecznicze, a występowanie wód mineralnych jest podstawą funkcjonowania wielu miejscowości uzdrowiskowych. Wody mineralne mogę pochodzić ze źródła (naturalny wypływ wody na powierzchnię) lub z wierceń.
Dawniej, aby zaliczyć daną wodę do wód mineralnych, musiała ona zawierać w litrze objętości przynajmniej 1000 mg (1 gram) substancji rozpuszczonych. Współcześnie kryterium ilościowe już nie obowiązuje, natomiast wody o mineralizacji >1 500 mg/l nazywa się wodami wysokozmineralizowanymi.
Jedno z częściej stosowanych kryteriów podziału wód mineralnych uwzględnia skład chemiczny wody.
Wody zawierające >1000 mg/l wolnego dwutlenku węgla to szczawy. Wśród jonów występujących w szczawach przeważa jon wodorowęglanowy (HCO3-), będący efektem reakcji dwutlenku węgla z wodą. Występowanie szczaw wiąże się z obszarami dawnej aktywności wulkanicznej. W Polsce występują one w Sudetach (m.in. w Świeradowie-Zdroju i Dusznikach-Zdroju) i w Karpatach (w nawiązaniu do Pienińskiego Pasa Skalicowego, m.in. w Szczawnicy, Piwnicznej, Muszynie, Wysowej i Rymanowie).
Wody chlorkowe to wody, w których składzie chemicznym dominuje jon chlorkowy – nawet do 70% stężeń anionów (Cl-). Wody chlorkowe mają one charakter wód słonych i solanek. Występują one m.in. na: Pomorzu (wydobycie w Ustce, Kołobrzegu, Świnoujściu), Kujawach (m.in. Ciechocinek), Nizinie Mazowieckiej (Konstancin), w Karpatach i na Pogórzu Karpackim (m.in. Rabka). Jony Cl– w wodach podziemnych mogą pochodzić z ługowania minerałów solonośnych oraz wtargnięcia wód morskich.
W rejonie zapadliska przedkarpackiego występują wody siarczkowe (m.in. w Busku-Zdroju, Swoszowicach w Krakowie i Horyńcu-Zdrój), często z innymi jonami (np. chlorkowym).
Wyróżnia się jeszcze inne wody mineralne: wody krzemowe, wody jodkowe, wody fluorkowe, wody bromkowe, wody żelaziste i inne.
Tylko w Sudetach (m.in. w Lądku-Zdrój) występują wody radoczynne. Zawierają one składniki – gazowy radon i stały rad o właściwościach promieniotwórczych.
Wody z poszczególnych źródeł mają często bardzo złożony skład; np. woda z źródła Franciszek z Wysowej w Karpatach jest szczawą wodorowęglanowo-chlorkowo-sodową, bromkową, jodkową, borową.
W Polsce za wody termalne uznaje się wody o temperaturze powyżej 20°C. Źródła wód termalnych nazywane są cieplicami. W Polsce wody termalne występują m.in. w Cieplicach na Dolnym Śląsku (44°C), w Ciechocinku (38°C) i na Podhalu, gdzie pozyskuje się je z odwiertów z głębokości 1540-1620 m (mają temperaturę 37°C). Wykorzystywane są w celach rekreacyjnych (np. w Bukowinie Tatrzańskiej) oraz ogrzewczych (w Bańskiej Niżnej).