Prawo powszechnego ciążenia, zwane również prawem powszechnej grawitacji, zostało sformułowane przez Izaaka Newtona. Głosi ono, że siła wzajemnego przyciągania się ciał jest wprost proporcjonalna do iloczynu ich mas i odwrotnie proporcjonalna do kwadratu odległości pomiędzy ich środkami.
\(F=G \frac{m _{1}m _{2} }{R ^{2} } \)
gdzie: \(G=6,67 \cdot 10 ^{-11} \frac{N m ^{2} }{kg ^{2} } \)- stała grawitacji, m1 i m2 – masy oddziałujących ciał, R – odległość pomiędzy środkami ciał.
Rys. Monika Pilch
Z przedstawionego rysunku wynika, że siły z jaką masa pierwsza przyciąga masę drugą oraz masa druga przyciąga masę pierwszą są sobie równe lecz przeciwnie skierowane. Wynika to oczywiście z trzeciej zasady dynamiki. Jabłko przyciąga Ziemię tak samo mocno jak Ziemia jabłko, jednak skutki działania siły grawitacji w przypadku Ziemi są niezauważalne, gdyż ma ona bardzo dużą masę w porównaniu z masą jabłka, a więc trudniej jest ją w prawić w ruch (Ziemia ma większą bezwładność).
Prawo powszechnego ciążenia – przykład.
Dwóch uczniów o jednakowych masach równych 50 kg znajduje się w odległości 2 m od siebie. Ile wynosi wartość siły grawitacji pomiędzy nimi? Jakie powinny być masy tych uczniów, aby przyciągali się siłą równą 1N?
Dane: Szukane:
m1 = m2 = m = 50kg F = ?
R = 2m m3 = ?
F1 = 1N
Rozwiązanie:
Z prawa powszechnej grawitacji wynika, że:
\(F=G \frac{m _{1}m _{2} }{R ^{2} } \)
\(F=G \frac{m ^{2} }{R ^{2} } =6,67 \cdot 10 ^{-1} \frac{Nm ^{2} }{kg ^{2} } \cdot \frac{(50kg) ^{2} }{(2m) ^{2} } =4168,75 \cdot 10 ^{-11} N \approx 4,2 \cdot 10 ^{-8} N\)
Aby wyznaczyć masę m3 wystarczy przekształcić wzór na siłę grawitacji:
\(m _{3}= \sqrt{ \frac{FR ^{2} }{G} } =R \sqrt{ \frac{F}{G} } =2m \sqrt{ \frac{1N}{6,67 \cdot 10 ^{-11} \frac{Nm ^{2} }{kg ^{2} } } } \approx 244000kg=244tony\)