Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Jak działa alkomat?

Ostatnio komentowane
Niesamowite hostingserwery.com
Linux • 2019-06-16 16:47:25
przydalo sie
jjoojo • 2019-06-13 14:46:18
Nie tyle rozwód co uznanie małżeństwa za nieważne dr Arletta Bolesta adwokat kości...
Arletta Bolesta • 2019-06-12 13:59:29
Abstrakcjonizm operuje abstrakcją! Zrezygnował, jak sam autor pisze, z wszelkiej figurat...
Anna • 2019-06-11 17:31:16
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Alkohol po spożyciu przedostaje się przez układ pokarmowy do krwi, z którą trafia do płuc. W pęcherzykach płucnych, może on ulega on odparowaniu (alkohol jest lotny, odparowuje stosunkowo łatwo) i w ten sposób dostaje się do wydychanego powietrza. Zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu jest wprost proporcjonalna do jego stężenia we krwi. Alkomatów używa się do pomiaru stężenia alkoholu w wydychanym powietrzu. Istnieją cztery najważniejsze rodzaje alkomatów, wykorzystujące różne zjawiska do pomiaru stężenia alkoholu. Są to:

Alkomat dwuchromianowy

W tym typie alkomatu, stężenie alkoholu oznaczane jest na podstawie reakcji redukcji dwuchromianu potasu do jonów chromu(III). Zajście reakcji wiąże się ze zmianą barwy z pomarańczowej (jony dwuchromianowe) na zieloną ( Cr^{3+}), która jest rejestrowana przez odpowiednie urządzenie, będące częścią alkomatu. Reakcja opisana jest równaniem (1).

K_2Cr_2O_7 + C_2H_5OH \rightarrow Cr_2(SO_4)_3+K_2SO_4 + CH_3COOH

Dostępne są również testy paskowe do oceny zawartości alkoholu w wydychanym powietrzu. Aby wykonanie takiego testu polega po prostu zrobieniu głębokiego wdechu, a następnie wydechu, dmuchając na pasek i obserwacji zmiany barwy paska (ewentualnie porównaniu go ze wzorcem). Zmiana barwy paska oznacza obecność

Polecamy również:

  • Etanol – otrzymywanie i zastosowanie

    Dwie najważniejsze metody przemysłowej produkcji alkoholu to fermentacja alkoholowa oraz katalizowana kwasem reakcja addycji wody do etylenu. W procesie fermentacji alkoholowej, drożdże rozkładają glukozę na alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Więcej »

Komentarze (1)
2 + 3 =
Komentarze
ryszardkapustka • 2019-01-02 19:59:37
bardzo fajne poleciłem kolegom essa
echo $this->Html->script('core.min'); echo $this->Html->script('blockadblock.js'); echo $this->Html->script('fancybox/jquery.fancybox-1.3.4.min'); echo $this->Html->css('/js/fancybox/jquery.fancybox-1.3.4.min'); echo $this->Html->script('jnice/jquery.jNice', array('async' => 'async')); echo $this->Html->css('/js/jnice/jNice.min');