Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Etanol – otrzymywanie i zastosowanie

Ostatnio komentowane
Dzięki dzięki
twójVaterDrunk • 2018-12-10 21:37:03
NICE
NICE • 2018-12-09 16:26:59
hmmmmm...
:D • 2018-12-09 14:52:14
ale trudne Boshe
Sebastian S • 2018-12-09 13:41:18
Bardzo ciekawe.
edrftgyh • 2018-12-09 10:01:00
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Etanol- otrzymywanie 

Przemysłowo, etanol może być produkowany dwoma metodami, z surowców naftowych, w procesie chemicznym lub roślinnych przez fermentację alkoholową. W procesie fermentacji alkoholowej, drożdże rozkładają glukozę na alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Proces ten jest wykorzystywany do produkcji alkoholu w celach spożywczych, a także w coraz większym stopniu do wykorzystania jako odnawialny surowiec energetyczny (biopaliwo).

Druga metoda, bazująca na surowcach naftowych (ropa naftowa, gaz ziemny lub węgiel), polega na addycji wody do wiązania podwójnego w cząsteczce etylenu C_2H_4, katalizowanej kwasem siarkowym. Etylen otrzymywany jest przemysłowo z ropy naftowej, gazu ziemnego lub węgla (patrz temat „Otrzymywanie alkenów”). Tak produkowany alkohol stosowany jest zwykle do celów przemysłowych (np. do zastosowania jako rozpuszczalnik). Nazywany jest on czasem alkoholem „syntetycznym”, w odróżnieniu od „naturalnego”, otrzymywanego w procesie fermentacji. Opłacalność obydwu procesów jest zależna od szeregu czynników – cen surowców (etylenu i zboża), skali produkcji, a także przewidywanego zastosowania produktu.

Etanol - Właściwości fizyczne i chemiczne

Etanol jest lotną

Polecamy również:

  • Jak działa alkomat?

    Alkohol po spożyciu przedostaje się przez układ pokarmowy do krwi, z którą trafia do płuc. W pęcherzykach płucnych, może on ulega on odparowaniu (alkohol jest lotny, odparowuje stosunkowo łatwo) i w ten sposób dostaje się do wydychanego powietrza. Zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu jest wprost... Więcej »

Komentarze (0)
4 + 1 =