Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Etanol – wzór, właściwości

Ostatnio komentowane
wygląd bohaterów
oliwia • 2018-12-15 14:41:11
kijowe nie pozdrawiam
dzidek • 2018-12-13 12:10:56
Dobre
aewstg • 2018-12-13 07:30:27
Prus to jednak straszny grafoman był.
klm • 2018-12-12 17:49:03
Bardzo ciekawe.
edrftgyh • 2018-12-09 10:01:00
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Etanol - wzór

Alkohol etylowy (potocznie nazywany po prostu „alkoholem”) jest jednym z najpowszechniej znanych alkoholi. Jego wzór chemiczny to C_2H_5OH. Znajduje on szerokie zastosowanie, jako rozpuszczalnik, paliwo czy surowiec do syntez chemicznych. Jest on również jednym z najszerzej stosowanych i najstarszych środków odurzających używanych przez ludzi, spożywany w postaci napojów alkoholowych, takich jak piwa, wina czy wódki. W niewielkich ilościach, etanol wykorzystywany jest jako dodatek smakowy do różnego rodzaju potraw i wyrobów cukierniczych.

Etanol - właściwości odurzające

Alkohol ma własności odurzające i uzależniające. Spożycie niewielkiej ilości alkoholu powoduje euforię i ograniczenie zahamowań społecznych, w większych dawkach – alkohol powoduje zaburzenia równowagi, koordynacji psychoruchowej, zdolności do podejmowania decyzji, a także mdłości i wymioty. Odpowiednio duże stężenia alkoholu w organizmie mogą powodować śpiączkę lub śmierć, wynikającą z zablokowania aktywności układu nerwowego. Regularne spożycie alkoholu może prowadzić do uzależnienia psychicznego (wewnętrznego przymusu spożywania, poczucia dyskomfortu bez alkoholu) oraz fizycznego (sytuacji w której odstawienie

Polecamy również:

  • Etanol – otrzymywanie i zastosowanie

    Dwie najważniejsze metody przemysłowej produkcji alkoholu to fermentacja alkoholowa oraz katalizowana kwasem reakcja addycji wody do etylenu. W procesie fermentacji alkoholowej, drożdże rozkładają glukozę na alkohol etylowy i dwutlenek węgla. Więcej »

  • Jak działa alkomat?

    Alkohol po spożyciu przedostaje się przez układ pokarmowy do krwi, z którą trafia do płuc. W pęcherzykach płucnych, może on ulega on odparowaniu (alkohol jest lotny, odparowuje stosunkowo łatwo) i w ten sposób dostaje się do wydychanego powietrza. Zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu jest wprost... Więcej »

Komentarze (0)
4 + 2 =