Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Gronkowiec złocisty - charakterystyka, objawy

Ostatnio komentowane
W roku 1944 został utworzony Rząd Tymczasowy Rzeczypospolitej Polskiej,a nie jakiś komu...
Nie kłam w historii • 2019-03-20 22:24:14
Bardziej szczegółowe opracowanie jest na takiej stronie streszczoteka. pl Jak ktoś potr...
Aadusia • 2019-03-20 21:41:02
fajen
yyymmm • 2019-03-20 09:23:31
:)
Ola a • 2019-03-19 19:53:22
XD
ziut • 2019-03-19 18:02:14
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Charakterystyka

Staphylococcus aureus, gronkowiec złocisty, jest bakterią gram dodatnią, występującą w naturlanej florze. Zasiedla jamę nosowo – gardłową, powierzchnie skóry zarówno ludzi jak i zwierząt. O ile gronkowce nie wytwarzają przetrwalników i giną w wysokiej temperaturze, to wytwarzają one enterotoksynę, która jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Miejscem bytowania gronkowca jest także żywność, jednak bakteria ta nie powoduje zmiany zapachu ani wyglądu produktów spożywczych. W celu pozbycia się gronkowca złocistego należy wygotować lub upiec produkty przed zjedzeniem.

Jak dochodzi do zakażenia gronkowcem?

Gronkowiec złocisty występuje w środowisku życia człowieka i nie wywołuje żadnych objawów. Jeżeli jednak dojdzie do obniżenia odporności organizmu lub miejsce występowania gronkowca złocistego ulegnie zmianie – może dojśc do zakażenia. Bardzo często do zakażeń gronkowcem złocistym dochodzi w szpitalach.

Gronkowiec w powiększeniu
Gronkowiec w powiększeniu


Drogi zakażenia:

drogą kropelkową

• przez kontakt pośredni

• przez przedmioty codziennego użytku

Niektóre choroby wywoływane przez gronkowca:

czyraki

• jęczmień

• liszajec

• zanokcica

• zakażenie układu moczowego

• zapalenie tchawicy

Ponadto gronkowiec złocisty wytwarza enzymy należące do enterotoksyn, które mogą wywoływać zatrucia pokarmowe.

Czy gronkowiec jest oporny na antybiotyki?

Jednym z enzymów wydzielanych przez gronkowca złocistego jest penicylinaza, która warunkuje oporność na penicyline. Występuje również mechanizm oporności na metycylinę u szczepów gronkowca określanych jako MRSA.

Polecamy również:

  • Pałeczka ropy błękitnej - drogi zakażenia, objawy, profilaktyka

    Pseudomonas aeruginosa, pałeczka ropy błękitnej to bakteria należąca to bakterii gram ujemnych. Miejsce jej bytowania to gleba, woda oraz powierzchnia roślin. Szególną właściwością tej bakterii jest zdolność do wytwarzania barwników takich jak: fluoresceina czy melanina. Bakteria ta wytwarza także... Więcej »

Komentarze (0)
2 + 4 =