Gronkowiec złocisty - charakterystyka, objawy

Charakterystyka

Staphylococcus aureus, gronkowiec złocisty, jest bakterią gram dodatnią, występującą w naturlanej florze. Zasiedla jamę nosowo – gardłową, powierzchnie skóry zarówno ludzi jak i zwierząt. O ile gronkowce nie wytwarzają przetrwalników i giną w wysokiej temperaturze, to wytwarzają one enterotoksynę, która jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Miejscem bytowania gronkowca jest także żywność, jednak bakteria ta nie powoduje zmiany zapachu ani wyglądu produktów spożywczych. W celu pozbycia się gronkowca złocistego należy wygotować lub upiec produkty przed zjedzeniem.

Jak dochodzi do zakażenia gronkowcem?

Gronkowiec złocisty występuje w środowisku życia człowieka i nie wywołuje żadnych objawów. Jeżeli jednak dojdzie do obniżenia odporności organizmu lub miejsce występowania gronkowca złocistego ulegnie zmianie – może dojśc do zakażenia. Bardzo często do zakażeń gronkowcem złocistym dochodzi w szpitalach.

Gronkowiec w powiększeniu
Gronkowiec w powiększeniu


Drogi zakażenia:

drogą kropelkową

• przez kontakt pośredni

• przez przedmioty codziennego użytku

Niektóre choroby wywoływane przez gronkowca:

czyraki

• jęczmień

• liszajec

• zanokcica

• zakażenie układu moczowego

• zapalenie tchawicy

Ponadto gronkowiec złocisty wytwarza enzymy należące do enterotoksyn, które mogą wywoływać zatrucia pokarmowe.

Czy gronkowiec jest oporny na antybiotyki?

Jednym z enzymów wydzielanych przez gronkowca złocistego jest penicylinaza, która warunkuje oporność na penicyline. Występuje również mechanizm oporności na metycylinę u szczepów gronkowca określanych jako MRSA.

Komentarze (0)
Wynik działania 1 + 2 =
Ostatnio komentowane
jkuiu
jy • 2020-11-26 17:35:54
kjb
lo • 2020-11-26 16:52:00
a jacy bohaterowie tego nie było napisane
Werika • 2020-11-26 14:21:09
i
kuba • 2020-11-26 14:18:32
elorer
eluwina • 2020-11-26 13:50:23