Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Rodzaje gleb na świecie

Ostatnio komentowane
zupa je
pupa • 2020-02-22 16:10:06
Pawle, dziękujemy za zwrócenie uwagi - tekst został już poprawiony.
ADMIN • 2020-02-21 08:23:54
Dziękujemy za zwrócenie uwagi, wpis został poprawiony.
ADMIN • 2020-02-21 08:31:24
Fajne ale lepiej jak by było w podpunktach ! Fajna Stronka KC !
Filut • 2020-02-20 19:33:52
Przydatne Dzięki temu zrobiłem zadanie z chemii oczywiście
KNDisso • 2020-02-19 18:50:16
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Współcześnie stosowane jest wiele klasyfikacji gleb. W podręcznikach szkolnych w dalszym ciągu występują nazwy tradycyjne, część z nich wprowadził jeszcze pionier gleboznawstwa W. Dokuczajew w XIX wieku (np. czarnoziemy, gleby podzoliste – bielice, sołonczaki), inne nawiązują do dominującej barwy profilu glebowego (np. żółtoziemy, gleby cynamonowe, czy buroziemy).

Gleboznawcy stosują jednak obecnie klasyfikację WRB z 1998  roku, będącą kolejną wersją klasyfikacji stworzonej w 1974 roku pod egidą agendy ONZ ds. rolnictwa i wyżywienia ludności (FAO). Oparto ją na mierzalnych cechach poziomów diagnostycznych gleb (poziomów glebowych charakterystycznych dla danych typów gleb) i opisują one wszystkie typy gleb na świecie – np. cambisol to gleba brunatna.

Ogólnie wśród gleb można wyróżnić gleby: strefowe – nawiązujące do stref klimatyczno-roślinnych oraz astrefowe – niezależne od klimatu i dominującej roślinności (gleby inicjalne, poprzemyslowe) i śródstrefowe, których rozwój w ograniczonym stopniu jest zależny od czynników klimatyczno-roślinnych, a bardziej od wpływu czynnikow lokalnych np. obecności wody w podłożu (gleby torfowe), podłoża skalnego (rędziny na wapieniach), czy podsiąkania słonych roztworów (gleby słone).

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (0)
2 + 1 =