Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Rodzaje gleb na świecie

Ostatnio komentowane
Naprawdę swietne wytłumaczenie o co chodzi z energia kinetyczna wzgledem ukladu odniesie...
Tom02 • 2018-08-18 20:49:41
@ Zaraza, dziękuję za czujność i zwrócenie uwagi. Już jest poprawna data urodzin.
ADMIN • 2018-08-20 13:14:31
"Jezu Chry..."! Dawno już nie czytałem tak czerwonego, komuszego, wypaczonego opracowani...
Otwórz oczy • 2018-08-15 18:21:31
Według mnie bardzo przydatne dzięki temu tekstowi mniej więcej zrozumiałam jak dział...
Emilia • 2018-07-26 20:05:25
@Hasher To zależy już od tłumacza przekładu(Pisma zostały napisane w kilku językach ...
Hgfhfg • 2018-07-09 11:34:37
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Współcześnie stosowane jest wiele klasyfikacji gleb. W podręcznikach szkolnych w dalszym ciągu występują nazwy tradycyjne, część z nich wprowadził jeszcze pionier gleboznawstwa W. Dokuczajew w XIX wieku (np. czarnoziemy, gleby podzoliste – bielice, sołonczaki), inne nawiązują do dominującej barwy profilu glebowego (np. żółtoziemy, gleby cynamonowe, czy buroziemy).

Gleboznawcy stosują jednak obecnie klasyfikację WRB z 1998  roku, będącą kolejną wersją klasyfikacji stworzonej w 1974 roku pod egidą agendy ONZ ds. rolnictwa i wyżywienia ludności (FAO). Oparto ją na mierzalnych cechach poziomów diagnostycznych gleb (poziomów glebowych charakterystycznych dla danych typów gleb) i opisują one wszystkie typy gleb na świecie – np. cambisol to gleba brunatna.

Ogólnie wśród gleb można wyróżnić gleby: strefowe – nawiązujące do stref klimatyczno-roślinnych oraz astrefowe – niezależne od klimatu i dominującej roślinności (gleby inicjalne, poprzemyslowe) i śródstrefowe, których rozwój w ograniczonym stopniu jest zależny od czynników klimatyczno-roślinnych, a bardziej od wpływu czynnikow lokalnych np. obecności wody w podłożu (gleby torfowe), podłoża skalnego (rędziny na wapieniach), czy podsiąkania słonych roztworów (gleby słone).

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (0)
5 + 1 =