Znaczenie pozytywne grzybów:
1. Grzyby saprofityczne są niezbędnym ogniwem obiegu materii w przyrodzie. Pełnią rolę reducentów (destruentów) rozkładających martwą materię ograniczą do prostych związków nieorganicznych, które mogą być ponownie wykorzystane.
2. Grzyby jadalne używane są w kulinariach – mimo niewielkiej wartości energetycznej i braku cennych składników odżywczych są cenionym przysmakiem.
3. Wykorzystywane w przemyśle spożywczym:
• drożdże przy wypieku chleba i ciast oraz do produkcji wina i octu winnego (fermentacja alkoholowa);
Drożdże piekarnicze/ Chmee2(16.06.2010)/commons.wikimedia.org |
• pleśnie w produkcji serów pleśniowych;
Sery pleśniowe/Semnoz (02.2005)/commons.wikimedia.org |
• niektóre grzyby w produkcji kwasku cytrynowego;
4. Wykorzystywane w medycynie do produkcji antybiotyków (penicylina produkowana jest przez pędzlaka), witaminy B (której źródłem są drożdże) oraz cyklosporyny (leku o działaniu immunosupresyjnym).
5. Stanowią pokarm dla innych organizmów (np. ślimaków, dzików, saren).
6. Symbioza grzybów z korzeniami drzew umożliwia im łatwiejsze pozyskanie wody i soli mineralnych.
7. Są dobrym obiektem badań genetycznych (ze względu na stosunkowo prostą budowę i szybkie tempo rozmnażania się).
Znaczenie negatywne grzybów:
1. Niektóre grzyby żyją kosztem innych organizmów:
• grzyby pasożytnicze wywołują uciążliwe choroby człowieka i zwierząt (grzybice);
Grzybica paznokci |
• grzyby pasożytujące na roślinach uprawnych wywołują ich choroby i obniżają plony (choroby zbóż, drzew i krzewów owocowych, winorośli oraz warzyw np. rdza źdźbłowa i buławinka czerwona atakują zboża, głownie atakują kukurydzę, mączniaki powodują powstawanie mącznych nalotów na zielonych częściach winorośli i agrestu, Synchytrium endobioticum wywołuje raka ziemniaczanego, Olpidium wywołuje choroby kapusty i wyki);
Zboże zaatakowane przez buławinke czerwoną |
2. Powodują psucie się żywności, produktów tekstylnych i drewnianych (grzyby pleśniowe).
Pędzlak na mandarynce/Bios(24.01.2010)/commons.wikimedia.org |
3. Mogą być przyczyną zatruć (np. muchomor sromotnikowy, buławinka czerwona) i halucynacji (grzybki halucynogenne).