Znaczenie pozytywne grzybów:
1. Grzyby saprofityczne są niezbędnym ogniwem obiegu materii w przyrodzie. Pełnią rolę reducentów (destruentów) rozkładających martwą materię ograniczą do prostych związków nieorganicznych, które mogą być ponownie wykorzystane.
2. Grzyby jadalne używane są w kulinariach – mimo niewielkiej wartości energetycznej i braku cennych składników odżywczych są cenionym przysmakiem.
3. Wykorzystywane w przemyśle spożywczym:
• drożdże przy wypieku chleba i ciast oraz do produkcji wina i octu winnego (fermentacja alkoholowa);
Drożdże piekarnicze/ Chmee2(16.06.2010)/commons.wikimedia.org |
• pleśnie w produkcji serów pleśniowych;
Sery pleśniowe/Semnoz (02.2005)/commons.wikimedia.org |
• niektóre grzyby w produkcji kwasku cytrynowego;
4. Wykorzystywane w medycynie do produkcji antybiotyków (penicylina produkowana jest przez pędzlaka), witaminy B (której źródłem są drożdże) oraz cyklosporyny (leku o działaniu immunosupresyjnym).
5. Stanowią pokarm dla innych organizmów (np. ślimaków, dzików, saren).
6. Symbioza grzybów z korzeniami drzew umożliwia im łatwiejsze pozyskanie wody i soli mineralnych.
7. Są dobrym obiektem badań genetycznych (ze względu na stosunkowo prostą budowę i szybkie tempo rozmnażania się).
Znaczenie negatywne grzybów:
1. Niektóre grzyby żyją kosztem innych