Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Oddychanie beztlenowe

Ostatnio komentowane
Chcesz się bezpłatnie nauczyć języka angielskiego? Zgłoś się na kurs języka angiel...
Bezpłatne szkolenia • 2018-07-13 09:15:31
@Hasher To zależy już od tłumacza przekładu(Pisma zostały napisane w kilku językach ...
Hgfhfg • 2018-07-09 11:34:37
ok
andrzej duda • 2018-06-14 10:31:18
Super na spr.
Evogy • 2018-06-07 17:45:08
mega
Zuza • 2018-06-06 17:25:41
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Oddychanie beztlenowe (fermentacja) zachodzi w cytoplazmie i polega na utlenianiu związków organicznych (głównie glukozy) do kwasów lub alkoholi (czyli związków utlenionych częściowo) bez udziału tlenu. W wyniku tego procesu uwalniania jest energia, która zostaje zmagazynowana w postaci ATP. Proces ten jest przeprowadzany głównie przez organizmy, żyjące w środowisku, gdzie dostęp tlenu jest ograniczony (bakterie żyjące w glebie, mule dennym, zbiornikach wodnych czy pasożyty wewnętrzne).

Pierwszy etap oddychania beztlenowego jest taki sam jak w oddychaniu tlenowym i polega na przekształceniu w czasie glikolizy 1 cząsteczki glukozy do dwóch cząsteczek pirogronianu. W warunkach beztlenowych pirogronian nie może być dalej utleniany (glikoliza zostałaby zablokowana przez brak NAD+). Enzymy znajdujące się w komórkach organizmów przeprowadzających fermentację katalizują transport wodoru z NADH (powstałego w czasie glikolizy) na pirogronian. W zależności od produktu końcowego fermentacji wyróżnić możemy: fermentację mleczanową (mlekowa) oraz fermentację alkoholową.

Fermentacja mlekowa

W czasie fermentacji mlekowej (mleczanowa) pirogronian jest redukowany do kwasu mlekowego (mleczanu). Proces ten jest przeprowadzany przez bakterie mlekowe. Może zachodzić także w mięśniach człowieka w czasie zbyt dużego wysiłku fizycznego.

 Fermentacja mlekowa
 Schemat przedstawiający fermentację mleczanową/
Krzysztof Pado (02.09.2006)/commons.wikimedia.org

 

Fermentacja alkoholowa

W czasie fermentacji alkoholowej drożdże odszczepiają od pirogronianu cząsteczkę dwutlenku węgla w wyniku czego powstaje aldehyd octowy. Następnie aldehyd octowy jest redukowany (wodorem z NADH) do alkoholu etylowego . Proces ten jest wykorzystywany w przemyśle do produkcji m.in. wina, piwa i pieczywa.

Fermentacja alkoholowa
Schemat przedstawiający fermentację alkoholową/
Krzysztof Pado (02.09.2006)/commons.wikimedia.org

Oddychanie beztlenowe jest procesem mało wydajnym energetycznie, zysk tej reakcji to tylko 2 cząsteczki ATP. 

Polecamy również:

  • Oddychanie tlenowe - glikoliza

    Glikoliza jest pierwszym etapem oddychania komórkowego, w czasie którego jedna cząsteczka glukozy jest przekształcana w dwie kwasu pirogronowego. Glikoliza stanowi ciąg reakcji biochemicznych zachodzących w cytoplazmie, bez udziału tlenu. Więcej »

  • Oddychanie tlenowe - cykl Krebsa

    Cykl Krebsa  (cykl cytrynowy) poprzedzony jest rekcją pomostową, która zachodzi w macierzy mitochondrialnej i polega na oksydacyjnej dekarboksylacji kwasu pirogronowego (pirogronianu). Więcej »

  • Oddychanie tlenowe - łańcuch oddechowy (łańcuch transportu elektronów)

    Ostatnie etap oddychania komórkowego, zwany utlenianiem końcowym (utlenianie są cząsteczki NADH i FADH2, które powstały we wcześniejszych etapach oddychania) zachodzi na błonach grzebienie mitochondrialnych, gdzie zlokalizowany jest łańcuch oddechowy. Więcej »

Komentarze (0)
4 + 3 =