Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) - organizacja, działania, cele

Ostatnio komentowane
Naprawdę swietne wytłumaczenie o co chodzi z energia kinetyczna wzgledem ukladu odniesie...
Tom02 • 2018-08-18 20:49:41
@ Zaraza, dziękuję za czujność i zwrócenie uwagi. Już jest poprawna data urodzin.
ADMIN • 2018-08-20 13:14:31
"Jezu Chry..."! Dawno już nie czytałem tak czerwonego, komuszego, wypaczonego opracowani...
Otwórz oczy • 2018-08-15 18:21:31
Według mnie bardzo przydatne dzięki temu tekstowi mniej więcej zrozumiałam jak dział...
Emilia • 2018-07-26 20:05:25
@Hasher To zależy już od tłumacza przekładu(Pisma zostały napisane w kilku językach ...
Hgfhfg • 2018-07-09 11:34:37
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization) powstała w 1945 r. Obecnie w jej skład wchodzi 192 członków.

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa - cele

Celami FAO jest ogólna poprawa warunków wyżywienia mieszkańców krajów członkowskich, jakości żywienia, poprawa warunków życia mieszkańców obszarów wiejskich. Bardzo ważnym celem jest również promowanie współpracy między państwami członkowskimi w zakresie wymiany doświadczeń i wiedzy związanych z wytwarzaniem produktów rolnych, poprawą ich jakości itp.

FAO – organy
Najważniejszym organem FAO jest zbierająca się raz na dwa lata Konferencja, która składa się z przedstawicieli wszystkich państw członkowskich. Do jej kompetencji należy uchwalanie budżetu Organizacji, a także wyznaczanie kierunków i rozwoju FAO.

Konferencja wybiera organ zarządzający na trzyletnią kadencję – Radę, która zajmuje się sytuacją żywieniową i rolniczą na świecie, przygotowuje zalecenia dla poszczególnych państw. Na czele Rady stoi Przewodniczący.

FAO - działanie

Działanie FAO polega przede wszystkim na prowadzeniu działań badawczych (dotyczą one sfery rolniczej, rybołówstwa, hodowli zwierząt itp.), których wyniki następnie upublicznia, uzupełniając je o odpowiednie zalecenia. Ważną funkcją FAO jest również koordynowanie programów związanych np. z poprawą dostępności produktów żywieniowych w krajach ubogich, a także miejscach, w których doszło do klęsk żywiołowych. Warto podkreślić, że FAO nie tylko koordynuje pomoc żywnościową, ale także kształci na temat rolnictwa i produkcji zwierzęcej – uczy rozwiązywania problemów, poprawy efektywności rolniczej itp.

Polecamy również:

Komentarze (0)
4 + 3 =