Właściwości wody morskiej - temperatura, zasolenie - geografia

Do właściwości fizycznych wody (w tym zwłaszcza wody morskiej) należą: gęstość, ciśnienie hydrosferyczne, przejrzystość wody, temperatura wody i jej pojemność cieplna oraz zasolenie wody.

Gęstość wody morskiej wynosi około 1,02474 g/cm3 i jest kilkaset razy większa od gęstości powietrza. Powoduje to, że wiele organizmów morskich - inaczej niż ptaki, czy owady latające - jest w stanie unosić się swobodnie w wodzie (plankton). Równocześnie tak duża gęstość ośrodka powoduje, że poruszanie się w wodzie jest trudne i większość morskich (i wodnych) pływaków ma opływowe kształty.

Temperatura wód oceanicznych w jej powierzchniowych warstwach wynosi średnio 17,4°C i zmienia się od -2°C w szerokościach podbiegunowych do 30°C w okolicy równika. Z tym, że wysoka temperatura wody w szerokościach międzyzwrotnikowych dotyczy tylko górnej 400-metrowej warstwy wód oceanicznych, której wody są intensywnie mieszane przez ruchy konwekcyjne. Pod tą powierzchniową ciepłą warstwą znajduje się strefa przejściowa (termoklina), w której temperatura wody spada do około 5°C. Całe głębiny oceaniczne mają zatem temperaturę wody niewiele większą niż 0°C.
Woda ma dużą pojemność cieplną. Dlatego powoli się nagrzewa ale

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (3)
Wynik działania 4 + 2 =
TGGPL
2017-03-06 16:01:41
Gdzie jest temperatura wody morskiej?
Daniel
2016-10-25 18:49:53
Polecam dostałem 5-ątke!
:D
2016-10-25 18:49:09
pożyteczny tekst!
Ostatnio komentowane
ok
ktostam • 2021-06-19 15:17:37
Tak
Tak • 2021-06-17 07:30:57
spoko
:) • 2021-06-16 20:42:56
x - wpis został poprawiony, pozdrawiamy :)
ADMIN • 2021-06-15 06:34:20
Mudnok - poprawione, pozdrawiamy :)
ADMIN • 2021-06-15 06:37:39