Biotechnologia to nauka zajmująca się wykorzystaniem procesów i zjawisk biologicznych w skali przemysłowej (szczególnie podkreślić należy znaczenie biotechnologii dla rolnictwa i ochrony środowiska, przemysłu farmaceutycznego, produkcji żywności, medycyny, przemysłu chemicznego i innych).
Przykładowymi osiągnięciami biotechnologii jako nauki jest opracowanie syntezy insuliny ludzkiej, ludzkiego hormonu wzrostu, utworzenie szczepionek, tworzenie transgenicznych roślin.
W ostatnich latach – w związku z rozwojem technologii, a także postępami w wiedzy genetycznej – znaczenie biotechnologii bardzo wzrosło i obecnie jest to bardzo pożądany kierunek studiów (występuje na liście tzw. kierunków zamawianych). Biotechnologia jest jednym z głównych źródeł innowacji, które m.in. prowadzą do dynamicznego rozwoju medycyny, choć efekty działań biotechnologicznych mogą być obserwowane także w codziennym życiu – np. podczas zakupów w sklepie spożywczym.
Wokół biotechnologii od zawsze powstają liczne kontrowersje związane z wykorzystywaniem przez nią metod m.in. manipulacji genami, a także z efektami biotechnologii, np. wprowadzenia do obiegu żywności (roślin) modyfikowanej genetycznie, bez pewności skutków, jakie taka żywność może wywołać w środowisku i organizmie człowieka.