Enzymy- właściwości, wzory, zastosowanie
Enzymy to białka pełniące funkcje katlityczne, biokatalizatory. Enzymy zawsze zbudowane są z częsci białkowej-apoenzymu. Apoenzymy wystepują czasem z częścią niebiałkową zwaną koenzymem lub grupą prostetyczną. Katalitycznie aktywny enzym to holoenzym.
apoenzym+kofaktor=holoenzym
Różnica między koenzymem a grupą prostetyczną definiowana jest w oparciu o siłę wiązania z apoenzymem. Koenzym wiąże się z apoenzymem wiązaniem dysocjującym, natomiast grupa prostetyczna wiąże się w sposób trwały, niedysocjujący.
Specyficzność działania enzymów jest różnorodna. Istnieją enzymy katalizujące reakcje z jednym substratem- monospecyficzne, oraz z wieloma substratami. Miejscem odpowiedzialnym za rozpoznanie substratu i przeprowadzenie reakcji jest centrum aktywne ( centrum aktywne to charakterystyczny dla danego enzymu układ reszt aminokwasowych).
Mechanizm działania białek enzymatycznych polega na obniżeniu energii aktywacji substratu. Energia aktywacji to energia konieczna do przebiegu reakcji. Enzymy przyspieszają reakcję conajmniej milionkrotnie. Gdyby nie enzymy większość reakcji w organiźmie zachodziłaby niezauważalnie wolno.
Enzymy- podział
Enzymy podzielono na sześć głownych klas , ze względu na typ katalizowanych reakcji:
EC1. Oksydoreduktazy
EC2. Transferazy
EC3. Hydrolazy
EC4. Liazy
EC5. Izomerazy
EC6. Ligazy (syntetazy)
W obrębie sześciu klas głównych wyróżnia się podkasy i podpodklasy, które bliżej charakteryzują daną reakcje enzymatyczną. Zgodnie z przyjętą klasyfikacją każdy enzym chrakteryzowany jest przez cztery liczby: pierwsza oznacza przynależność enzymu do jednej z szeciu głównych klas, druga i trzcia okreslają przynależność do danej podklasy i podpodklasy, czwarta natomiast oznacza kolejny numer enzymu w obrębie podklasy.