Obliczanie wartości wyrażeń algebraicznych z wykorzystaniem wzorów skróconego mnożenia
Oblicz wartość wyrażenia (x3+ 6x2+ 12x + 8)(x3- 6x2+ 12x - 10) dla x=3.
Odpowiedź eSzkola.pl
Aleksandra
Ekspert eSzkola.pl
Korzystamy ze wzoru na sześcian sumy (a + b)3= a3+ 3a2b + 3ab2+ b3 oraz wzoru na sześcian różnicy (a - b)3= a3- 3a2b + 3ab2- b3.
Pierwszy nawias możemy od razu zwinąć do prostszej postaci, natomiast w drugim ostatni składnik zapisujemy jako różnicę dwóch liczb naturalnych tak, by móc skorzystać z odpowiedniego wzoru skróconego mnożenia.
(x3+ 6x2+ 12x + 8) ( x3- 6x2+ 12x - 10)
= (x + 2)3(x3- 6x2+ 12x - 8 - 2)
= (x + 2)3((x - 2)3- 2)
Podstawiając x=3, otrzymujemy
(x + 2)3((x - 2)3- 2)=53(1 - 2) = -125.
Dzięki!
0
Znasz odpowiedź na to pytanie?
Wszystkie odpowiedzi (0)