Wyrażenia algebraiczne

Oblicz wartość wyrażenia (x-y)^{3} - (y-x)^{3}, wiedząc że x-y=1

Szkoła Podstawowa Matematyka

Odpowiedź eSzkola.pl

Avatar
Weronika Ekspert eSzkola.pl
13.01.2021 14:45

Przekształcimy podane wyrażenie tak, aby móc skorzystać z podanych informacji:

(x-y)^{3} - (y-x)^{3} = (x-y)^{3} - (-(x-y))^{3}  

Wyłączyliśmy w drugim nawiasie minus przed nawias i widzimy, że teraz w obydwu nawiasach możemy wstawić wartość 1 w miejsce x-y (to wiemy z treści zadania):

(x-y)^{3} - (y-x)^{3} = (x-y)^{3} - (-(x-y))^{3} = 1^{3} - (-1)^{3} = 1 - (-1) = 1+ 1 = 2

Dzięki! 1
Znasz odpowiedź na to pytanie?
Wynik działania 2 + 4 =
Wszystkie odpowiedzi (1)
kaczyk
2021-02-03 11:11:50
tak
Dzięki! 0
Odpowiedz

Rozwiąż również:

  • Wiedza