Zakażenia bakteryjne żywności
Przechowywanie produktów spożywczych w warunkach chłodniczych chroni je przed rozwojem niebezpiecznej mikroflory i przedłuża ich termin przydatności do spożycia. Nie jest to jednak idealny sposób utrwalania. Wyjaśnij, dlaczego nie można zamrozić już raz rozmrożonej żywności?
Odpowiedź eSzkola.pl
Warunki zamrażalnicze są zabójcze dla większości bakterii bytujących na produktach spożywczych. Jednak nie uszkadzają ich form przetrwalnikowych. Zdolność do tworzenia przetrwalników ma m.in. Clostridium botulinum, bakteria produkująca najbardziej toksyczną znaną substancję tj. jad kiełbasiany (botulinę). Po rozmrożeniu produktów spożywczych obecnie w nich przetrwalniki mogą przejść w formy wegetatywne i rozpocząć produkcję toksyny. Ponowne zamrożenie co prawda zabije komórki, jednak nie zneutralizuje obecnego w nich jadu, co stwarza zagrożenie dla zdrowia człowieka.