Denaturacja a koagulacja białek
Omów różnicę pomiędzy koagulacją a denaturacją białek. Który z tych procesów jest nieodwracalnych?
Odpowiedź eSzkola.pl

Agata
Ekspert eSzkola.pl
Oba procesy prowadzą do zmiany struktury białka. Koagulacja białek (określana również wysalaniem lub strącaniem) polega na przejściu roztworu wodnego (zolu) w żel. Następuje to pod wpływem stężonego roztworu soli np. NaCl, KCl, (NH4)2SO4 i polega na zniszczeniu otoczek solwatacyjnych białek, co prowadzi do ich agregacji. Jest to proces odwracany. Denaturacja (ścięcie białka) polega natomiast na nieodwracalnym zniszczeniu struktury IV-, III-, a nawet II-rzędowej białek. Czynnikami wywołującymi denaturację są: podwyższona temperatura (40 - 45 °C), alkohole, silne zasady i kwasy, sole metali ciężkich.
Dzięki!
1
Znasz odpowiedź na to pytanie?
Wszystkie odpowiedzi (0)