Zapoznaj się z opisem dwóch cukrów wielkocząsteczkowych i zidentyfikuj je
Zapoznaj się z opisem dwóch cukrów wielkocząsteczkowych i zidentyfikuj je.
Cukier A jest bezpostaciowym, białym ciałem stałym bez smaku i zapachu, nierozpuszczalną w wodzie. W gorącej wodzie tworzy roztwór koloidalny, który ulega żelowaniu po ochłodzeniu. Jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Cukier B jest substancją nierozpuszczalną zarówno w zimnej jak i gorącej wodzie oraz rozpuszczalnikach organicznych, ma budowę włóknistą. Nie jest trawiony przez człowieka z powodu braku odpowiednich enzymów, jednak jest ważnym składnikiem diety. Zarówno cukier A jak i B nie wykazują właściwości redukujących. Grupy hemiacetalowe znajdują się w ich cząsteczkach tylko na jednym końcu łańcucha, jednak nie ma to wpływu na właściwości cukrów.
Odpowiedź eSzkola.pl

Cukier A to skrobia.
Cukier B to celuloza.