Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Zapoznaj się z opisem dwóch cukrów wielkocząsteczkowych i zidentyfikuj je

Zapoznaj się z opisem dwóch cukrów wielkocząsteczkowych i zidentyfikuj je.

Cukier A jest bezpostaciowym, białym ciałem stałym bez smaku i zapachu, nierozpuszczalną w wodzie. W gorącej wodzie tworzy roztwór koloidalny, który ulega żelowaniu po ochłodzeniu. Jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Cukier B jest substancją nierozpuszczalną zarówno w zimnej jak i gorącej wodzie oraz rozpuszczalnikach organicznych, ma budowę włóknistą. Nie jest trawiony przez człowieka z powodu braku odpowiednich enzymów, jednak jest ważnym składnikiem diety. Zarówno cukier A jak i B nie wykazują właściwości redukujących. Grupy hemiacetalowe znajdują się w ich cząsteczkach tylko na jednym końcu łańcucha, jednak nie ma to wpływu na właściwości cukrów.

Liceum Chemia

Odpowiedź eSzkola.pl

Michał Ekspert eSzkola.pl
12.06.2020 23:42

Cukier A to skrobia.

Cukier B to celuloza.

Dzięki! 0
Znasz odpowiedź na to pytanie?
Wynik działania 3 + 2 =
Wszystkie odpowiedzi (0)