Która godzina?

PIERWSZA CZĘŚĆ ZADANIA

Jest 31 stycznia 2020 roku. Na Big Benie w Londynie wybiła godzina 11 p.m. (GMT) – Wielka Brytania opuszcza właśnie Unię Europejską. W tym samym czasie mieszkańcy Polski śledzą wydarzenia przed telewizorami. Którą godzinę wskazuje zegar na Zamku Królewskim w Warszawie? Wskaż prawidłową odpowiedź.

1) 23:00 (GMT), 31 stycznia 2020

2) 22:00 (GMT-1), 31 stycznia 2020

3) 00:00 (GMT+1), 31 stycznia/1 lutego 2020

4) 01:00 (GMT+2), 1 lutego 2020

 

DRUGA CZĘŚĆ ZADANIA

Zakładając  teoretyczny scenariusz, że Wielka Brytania opuściłaby Wspólnotę Unii Europejskiej wcześniej, czyli 12 kwietnia 2019 roku (zgodnie z wcześniejszym porozumieniem pomiędzy rządem Wielkiej Brytanii, a UE), ustanawiając godzinę wyjścia na 11 P.M. (GMT+1) w Londynie - która wówczas godzina byłaby w Polsce? 

1) 23:00 (GMT+1), 12 kwietnia 2019

2) 22:00 (GMT+0), 12 kwietnia 2019

3) 00:00 (GMT+2), 12 kwietnia 2019/13 kwietnia 2019

4) 01:00 (GMT+3), 13 kwietnia 2019

Liceum Geografia

Odpowiedź eSzkola.pl

Patryk Ekspert eSzkola.pl
15.03.2020 11:30

PIERWSZA CZĘŚĆ ZADANIA

W porze zimowej Polska znajduje się w strefie czasu środkowoeuropejskiego (Central European Time - CET), który odpowiada strefie czasowej GMT+1 (Greenwich Mean Time +1). Wielka Brytania w porze zimowej jest w strefie czasu zachodnioeuropejskiego (Western European Time - WET), który odpowiada strefie czasowej GMT. Oznacza to, że w Polsce czas różni się o jedną godzinę "wprzód" względem Wielkiej Brytanii. Dlatego prawidłowa odpowiedź, to 3) - w Polsce w tym czasie była północ.

DRUGA CZĘŚĆ ZADANIA

W porze letniej Polska znajduje się w strefie czasu środkowoeuropejskiego letniego (Central European Summer Time - CETS), który odpowiada strefie czasowej GMT+2 (Greenwich Mean Time +2). Wielka Brytania w porze letniej jest w strefie czasu zachodnioeuropejskiego letniego (Western European Summer Time - WEST), który odpowiada strefie czasowej GMT+1. Oznacza to, że w porze letniej czas w Polsce różni sie także o jedną godzinę "wprzód" względem Wielkiej Brytanii. Dlatego prawidłowa odpowiedź, to również 3).

Dzięki! 1
Znasz odpowiedź na to pytanie?
Wynik działania 2 + 2 =
Wszystkie odpowiedzi (0)

Rozwiąż również: