Składniki pokarmowe

Wymień składniki pokarmowe i określ funkcję każdego z nich.

Szkoła Podstawowa Biologia

Odpowiedź eSzkola.pl

Katarzyna Ekspert eSzkola.pl
25.04.2020 07:52

Składniki pokarmowe:
- białka - są podstawowym budulcem komórek ciała oraz między innymi pełnią funkcje transportującą i odpornościową
- cukry - są głównym źródłem energii, która jest niezbędna do życia
- tłuszcze - dostarczają organizmowi energii, umożliwiają przyswajanie niektórych witamin, są składnikiem niektórych hormonów, a także są gromadzone w organizmie jako materiał zapasowy
- witaminy - regulują pracę organizmy, ich niedobory mogą powodować różne zaburzenia oraz obniżenie odporności
- sole mineralne - są materiałem budującym organizm, warunkują prawidłowe funkcjonowanie
- woda - stanowi około 60% masy ciała, jest miejscem zachodzenia różnych procesów w organizmie.

Dzięki! 0
Znasz odpowiedź na to pytanie?
Wynik działania 3 + 3 =
Wszystkie odpowiedzi (0)

Rozwiąż również: