Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Kwasy tłuszczowe – wzory, nazewnictwo, właściwości, podział, zastosowanie - strona 2

Ostatnio komentowane
dzięki pomogło
jestem_z_YT • 2019-03-24 17:45:11
Zostawcie Norberta w spokoju
Ale nie miło • 2019-03-24 22:01:34
xddd
xddddd • 2019-03-24 14:14:14
d d d d d d d d d d d d d d d d d d d d d d d d d d d d d d d
dxhfuxqhz uhqeifu • 2019-03-24 13:31:42
za dlugie
gha • 2019-03-24 13:23:01
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

się dla triagliceroli dzięki czemu łatwo przewidzieć, że w olejach udział kwasów nienasyconych jest większy niz nasycownych. Wiązania C=C w olejach można redukować (uwodornić katalitycznie) aby otrzymać nasycone odpowiedniki o konsystencji półstałej lub stałej. Przykładem uwodornionego katalitycznie tłuszczu jest margaryna i twarde tłuszcze do smażenia.

Sole kwasów tłuszczowych to mydła. Dzięki swojej budowie cząsteczki soli tworzą micele. Długi hydrofobowy łańcuch połączony jest z karboksylowym fragmentem o budowie jonowej (-COONa) fragment ten jest hydrofilowy. Sumarycznym efektem tych przeciwstawnych właściwości jest powinowadztwo mydeł do wody i tłuczu, dlatego mydła mogą być stosowane jako środki myjące.

Polecamy również:

Komentarze (0)
1 + 3 =