Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) - organizacja, działania, cele

Ostatnio komentowane
jeba* gnypa
KRÓL BURSY • 2017-12-14 09:56:00
Coś tu nie gra - notacji bra-ket używa Dirac już w "Principles of Quantum Mechanics" (I...
elpe • 2017-12-13 20:17:11
NIC NIE WYTLUMACZONE NIE POLECAM A TFU POLECAM HOFFMANOWA MEMES
(TYLKO PRUS) • 2017-12-13 18:05:05
Mam pewne wątpliwości co do rzetelności tej strony. Przede wszystkim kto jest autorem t...
anonim • 2017-12-13 11:50:17
Czat
Weronika • 2017-12-12 20:39:31
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) - organizacja, działania, cele

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization) powstała w 1945 r. Obecnie w jej skład wchodzi 192 członków.

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa - cele

Celami FAO jest ogólna poprawa warunków wyżywienia mieszkańców krajów członkowskich, jakości żywienia, poprawa warunków życia mieszkańców obszarów wiejskich. Bardzo ważnym celem jest również promowanie współpracy między państwami członkowskimi w zakresie wymiany doświadczeń i wiedzy związanych z wytwarzaniem produktów rolnych, poprawą ich jakości itp.

FAO – organy
Najważniejszym organem FAO jest zbierająca się raz na dwa lata Konferencja, która składa się z przedstawicieli wszystkich państw członkowskich. Do jej kompetencji należy uchwalanie budżetu Organizacji, a także wyznaczanie kierunków i rozwoju FAO.

Konferencja wybiera organ zarządzający na trzyletnią kadencję – Radę, która zajmuje się sytuacją żywieniową i rolniczą na świecie, przygotowuje zalecenia dla poszczególnych państw. Na czele Rady stoi Przewodniczący.

FAO - działanie

Działanie FAO polega przede wszystkim na prowadzeniu działań badawczych (dotyczą one sfery rolniczej, rybołówstwa, hodowli zwierząt itp.), których wyniki następnie upublicznia, uzupełniając je o odpowiednie zalecenia. Ważną funkcją FAO jest również koordynowanie programów związanych np. z poprawą dostępności produktów żywieniowych w krajach ubogich, a także miejscach, w których doszło do klęsk żywiołowych. Warto podkreślić, że FAO nie tylko koordynuje pomoc żywnościową, ale także kształci na temat rolnictwa i produkcji zwierzęcej – uczy rozwiązywania problemów, poprawy efektywności rolniczej itp.

Polecamy również:

Komentarze (0)
5 + 1 =