Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Koszerność - co to jest, na czym polega (zasady), znaczenie

Ostatnio komentowane
Ha
Gałgan • 2017-03-28 19:03:29
Hastings Lionel Ismay sam jestes gamoniem
Hastings Lionel Ismay gamon • 2017-03-28 14:31:35
do niczego
mikoloaj • 2017-03-28 07:38:21
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Koszerność - co to jest, na czym polega (zasady), znaczenie

Koszerność (hebr. koszer – „nadający się”, „stosowny”) to pojęcie oznaczające reguły obowiązujące w prawie żydowskim (halacha), które mówią o tym jakie pokarmy mogą być spożywane przez wyznawców judaizmu, a które są zabronione. Prawo żydowskie określa także w jaki sposób należy produkować, przechowywać i przygotowywać jedzenie. Żywność niekoszerną określa się słowem „treyf” (dosłownie: „rozszarpana”).

Zasady koszerności znajdują swoje źródło w Torze pisanej, a zostały uściślone w Torze ustnej (Miszna i Talmud). Są one przestrzegane przez wyznawców judaizmu ortodoksyjnego. Żydzi pozostałych odłamów odrzucają lub znacznie liberalizują przepisy halachy, także te dotyczące pokarmu.

Słowa „koszer” używa się także dla określania przedmiotów rytualnych, które są wyrabiane zgodnie z prawem żydowskim i są przystosowane do rytualnego użytku. W ten sposób koszerne mogą być np. teksty liturgiczne (o ile nie mają błędów) czy mezuza (jeśli jest wykonana przez sofera).

W dzisiejszych czasach większość produktów koszernych jest oznaczona specjalnym certyfikatem. Jest on wydawany przez rabina.

Zasady koszerności

1) Pewnych zwierząt nie wolno spożywać wcale. Należą do nich zwierzęta nieparzystokopytne

Polecamy również:

Komentarze (0)
5 + 1 =