Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Sześcian różnicy

Ostatnio komentowane
[url=http://cipro247.us.com/]buy cipro[/url]
Aaronutirm • 2017-09-22 12:58:31
[url=http://viagra247.us.com/]Order Generic Viagra[/url]
Aaronutirm • 2017-09-22 10:32:03
[url=http://indocin247.us.com/]Buy Indocin[/url] [url=http://bupropionsr150mg.us.org/]bupr...
Charlestuh • 2017-09-22 03:04:04
[url=http://hydrochlorothiazide12.us.org/]hydrochlorothiazide[/url] [url=http://bupropions...
Aaronutirm • 2017-09-22 02:40:30
[url=http://fluoxetine247.us.com/]ORDER FLUOXETINE[/url] [url=http://viagra247.us.com/]Gen...
Billynat • 2017-09-21 19:03:57
Autor:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Sześcian różnicy

Kolejny wzór skróconego mnożenia to wzór na sześcian różnicy.

(a - b) ^{3} = a^{3} - 3a^{2}b + 3ab^{2} - b^{3}

Wzór ten, podobnie jak wzór na sześcian sumy, jest przydatny do szybkiego obliczania i wyrażania w uporządkowanej postaci wszystkich wyrażeń typu różnica zmiennej (np. x) i liczby, do potęgi trzeciej.

 

Przykład:

(2 - x)^{3} = 2^{3} - 3  \cdot 2 ^{2} \cdot x + 3 \cdot 2 \cdot x^{2} - x^{3} = 8 + 12 x + 6x^{2} + x^{3} - zastosowanie wzoru na sumę sześcianów do jednoczesnego rozwinięcia i uporządkowania wyrażenia.

 

Wyprowadzenie wzoru:

(a-b)^{3} = (a-b)^{2}(a-b) = (a^{2} - 2ab + b^{2})(a-b) = a^{3} - 2a^{2}b + ab^{2} -
a^{2}b + 2ab^{2} - b^{3} = a^{3} - 3a^{2}b + 3ab^{2} - b^{3}

 

 

Zadania:

Rozwinąć i uporządkować następujące wyrażenia:

a) ( x - 1)^{3},

b) ( 3 - y)^{3},

c) (z - 5)^{3}.

 

Odpowiedzi:

a) x^{3} - 3x^{2} + 3x - 1,

b) 27 - 27 y + 9y^{2} - y^{3},

c) z^{3} - 15 z^{2} + 75 z - 125.

Polecamy również:

Komentarze (0)
5 + 2 =