Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Źródła informacji geograficznej - rodzaje, pośrednie i bezpośrednie

Ostatnio komentowane
Spoko?
DOWNN • 2016-12-10 15:00:50
Jest ok
Uczeń2002 • 2016-12-10 13:39:29
za trudne do zrozumienia
ola, 12 lat • 2016-12-10 11:51:46
takie se
szpilllla • 2016-12-09 15:16:18
NJE WJEM IAK TO ÓIĄĆ
kapi gsóp • 2016-12-09 07:09:04
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Źródła informacji geograficznej - rodzaje, pośrednie i bezpośrednie

Źródła informacji geograficznej to m.in.:

- bezpośrednie poznanie środowiska geograficznego regionu,
- rysunki i szkice badanego terenu,
- fotografie i filmy,
- zdjęcia lotnicze i zobrazowania satelitarne,
- koordynaty punktów pochodzące z GPS (Global Positioning System) określane na podstawie sygnału wysyłanego przez sztuczne satelity Ziemi,
- system ewidencji ludności (PESEL) i ewidencji działalności gospodarczej (REGON),
- zestawienia danych liczbowych (roczniki statystycze, zestawy danych meteorologicznych, hydrologicznych itp.),
- wykresy i diagramy,
- informacje z Internetu,
- mapy (zróżnicowana treść i skala) dostępne jako mapy analogowe lub cyfrowe (m.im. na Geoportalu),
- schematy i modele,
- teksty (naukowe, popularnonaukowe, czasopisma).

Podstawą gromadzenia informacji geograficznych jest obserwacja bezpośrednia i obserwacja pośrednia. Jest to zorganizowane i celowe postrzeganie obiektów, zjawisk i procesów przyrodniczych oraz związanych z życiem i działalnością gospodarczą człowieka w danym obszarze. Obserwacja bezpośrednia to postrzeganie obiektów w terenie (badania terenowe). Obserwacja pośrednia oparta jest m.in. na obrazach, filmach, mapach, okazach.

Dobór informacji geograficznej powinien uwzględniać ich jakość. Ta zaś zależy od szeregu czynników, w tym zwłaszcza:

- stosowanie poprawnej terminologii geograficznej,
- prawidłowy dobór treści oraz prawidłowy opis zjawisk, procesów i zależności geograficznych,
- wyczerpujący dobór danych,
- aktualność danych,
- cytowanie źródeł danych,
- podawanie informacji o braku danych.

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (0)
5 + 2 =