Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Właściwości wody morskiej - temperatura, zasolenie - geografia

Ostatnio komentowane
takie se
szpilllla • 2016-12-09 15:16:18
NJE WJEM IAK TO ÓIĄĆ
kapi gsóp • 2016-12-09 07:09:04
Przydało się ^^
Psotkaa • 2016-12-08 13:59:22
kappa xdddddddd
kk • 2016-12-07 19:00:41
Do d**y
Hn 88H • 2016-12-06 20:48:20
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Właściwości wody morskiej - temperatura, zasolenie - geografia

Do właściwości fizycznych wody (w tym zwłaszcza wody morskiej) należą: gęstość, ciśnienie hydrosferyczne, przejrzystość wody, temperatura wody i jej pojemność cieplna oraz zasolenie wody.

Gęstość wody morskiej wynosi około 1,02474 g/cm3 i jest kilkaset razy większa od gęstości powietrza. Powoduje to, że wiele organizmów morskich - inaczej niż ptaki, czy owady latające - jest w stanie unosić się swobodnie w wodzie (plankton). Równocześnie tak duża gęstość ośrodka powoduje, że poruszanie się w wodzie jest trudne i większość morskich (i wodnych) pływaków ma opływowe kształty.

Temperatura wód oceanicznych w jej powierzchniowych warstwach wynosi średnio 17,4°C i zmienia się od -2°C w szerokościach podbiegunowych do 30°C w okolicy równika. Z tym, że wysoka temperatura wody w szerokościach międzyzwrotnikowych dotyczy tylko górnej 400-metrowej warstwy wód oceanicznych, której wody są intensywnie mieszane przez ruchy konwekcyjne. Pod tą powierzchniową ciepłą warstwą znajduje się strefa przejściowa (termoklina), w której temperatura wody spada do około 5°C. Całe głębiny oceaniczne mają zatem temperaturę wody niewiele większą niż 0°C.
Woda ma dużą pojemność cieplną. Dlatego powoli się nagrzewa

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (2)
5 + 1 =
Komentarze
Daniel • 2016-10-25 18:49:53
Polecam dostałem 5-ątke!
:D • 2016-10-25 18:49:09
pożyteczny tekst!