Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Właściwości wody morskiej - temperatura, zasolenie - geografia

Ostatnio komentowane
pozytywnym skutkiem takiej "rozpierduchy"oczywiście dla jej twórców to dziękczynne pos...
mamiona • 2017-01-19 23:31:18
ok ale za krutki
gabriellla • 2017-01-19 16:12:39
... xD
xD • 2017-01-18 18:54:11
lol
żomuś • 2017-01-17 17:09:09
wow
lol • 2017-01-17 16:18:42
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Właściwości wody morskiej - temperatura, zasolenie - geografia

Do właściwości fizycznych wody (w tym zwłaszcza wody morskiej) należą: gęstość, ciśnienie hydrosferyczne, przejrzystość wody, temperatura wody i jej pojemność cieplna oraz zasolenie wody.

Gęstość wody morskiej wynosi około 1,02474 g/cm3 i jest kilkaset razy większa od gęstości powietrza. Powoduje to, że wiele organizmów morskich - inaczej niż ptaki, czy owady latające - jest w stanie unosić się swobodnie w wodzie (plankton). Równocześnie tak duża gęstość ośrodka powoduje, że poruszanie się w wodzie jest trudne i większość morskich (i wodnych) pływaków ma opływowe kształty.

Temperatura wód oceanicznych w jej powierzchniowych warstwach wynosi średnio 17,4°C i zmienia się od -2°C w szerokościach podbiegunowych do 30°C w okolicy równika. Z tym, że wysoka temperatura wody w szerokościach międzyzwrotnikowych dotyczy tylko górnej 400-metrowej warstwy wód oceanicznych, której wody są intensywnie mieszane przez ruchy konwekcyjne. Pod tą powierzchniową ciepłą warstwą znajduje się strefa przejściowa (termoklina), w której temperatura wody spada do około 5°C. Całe głębiny oceaniczne mają zatem temperaturę wody niewiele większą niż 0°C.
Woda ma dużą pojemność cieplną. Dlatego powoli się nagrzewa

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (2)
4 + 3 =
Komentarze
Daniel • 2016-10-25 18:49:53
Polecam dostałem 5-ątke!
:D • 2016-10-25 18:49:09
pożyteczny tekst!