Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Rolnictwo w Polsce - charakterystyka - Geografia

Ostatnio komentowane
super
Zuzia • 2017-04-29 15:37:06
nienienienienienienienienienienienienienienienienienienienienienienienienienienienienienie...
d • 2017-04-28 11:25:43
Its too bored. :v Lmao.
I'm. • 2017-04-27 18:48:44
całkiem spoko
Ferdynand Kiepski • 2017-04-27 18:05:16
Aparat Golgiego w komórkach roślinnych ma połączenie z ER.
Karol • 2017-04-27 07:34:02
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Rolnictwo w Polsce - charakterystyka - Geografia

– zwłaszcza mleka i produktów jego przetwórstwa, ale również mięsa.

Produkcja towarowa rolnictwa (wartość produkcji przeznaczonej na sprzedaż) wynosiła w 2011 roku ok. 71% produkcji globalnej rolnictwa (resztę produkcji wytwarzał tzw. rolnictwo samozoapatrzeniowe). Problemy rozwoju rolnictwa wiążą się m.in. ze stosunkowo małą średnią powierzchnią gospodarstw – 9,3 ha (chociaż prawie 60% gospodarstw ma powierzchnie nie większą niż 5 ha). Powierzchnia gospodarstw rolnych najmniejsza jest w Polsce Południowej i Południowo-wschodniej, największa zaś w Polsce Północnej i Zachodniej (tam też obserwujemy największy stopień towarowości rolnictwa).

Sytuację polskiego rolnictwa poprawiło przystąpienie naszego kraju do Unii Europejskiej. Nasz kraj został objęty częścią instrumentów Wspólnej Polityki Rolnej UE oraz, co może ważniejsze, znikły ograniczenia w eksporcie płodów rolnych do krajów UE.

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (0)
2 + 2 =