Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Rolnictwo w Polsce - charakterystyka - Geografia

Ostatnio komentowane
www.wp.pl
as • 2018-01-15 17:25:25
Ty fajny
Fajnioszek • 2018-01-14 21:10:46
Śmierć Husa ukazuje prawdę o papiestwie, zresztą po dziś dzień te funkcje się nie z...
Małgorzata Konstańczak. • 2018-01-14 12:54:49
bardzo fajne i pomogło mi wypełnić zeszytb lektur
killer • 2018-01-14 12:44:13
@Krzysiek, dziękujemy za zwrócenie uwagi. Już poprawione.
ADMIN • 2018-01-15 09:04:30
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Rolnictwo w Polsce - charakterystyka - Geografia

Rolnictwo (łącznie z leśnictwem i rybołówstwem) zaliczane jest do I działu gospodarki narodowej.
Polska była krajem tradycyjnie rolniczym. W XVI, XVII i XVIII wieku produkty rolne (zwłaszcza zboże) i leśne stanowiły główny przedmiot eksportu ziem Rzeczpospolitej.
W okresie po II Wojnie Światowej miała miejsce reforma rolna, która przyczyniła się początkowo do rozdrobnienia własności rolnej. Później miały miejsce próby tworzenia dużych gospodarstw państwowych (PGR-y) i spółdzielczych na wzór radzieckich kołchozów i sowchozów. Po 1989 roku gospodarstwa państwowe zlikwidowano.
Do dnia dzisiejszego w polskim rolnictwie (łącznie z leśnictwem i rybołówstwem) zatrudnione jest ok. 15,5% ogółu pracujących. Jest to wartość znacznie wyższa niż w większości krajów zachodniej Europy.

Udział rolnictwa w tworzeniu PKB Polski wyniósł w 2011 roku tylko ok. 3,5%. Równocześnie jednak produkty pochodzenia rolniczego stanowiły 10,5% towarów eksportowanych z Polski w 2011 roku. Polska jest obecnie ważnym producentem wielu produktów rolniczych; przoduje w Europie w produkcji owoców – jabłek oraz owoców jagodowych pochodzenia roślinnego oraz warzyw. Ma też duże znaczenie w wytwarzaniu produktów pochodzenia zwierzęcego

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (0)
4 + 1 =