Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Rolnictwo w Polsce - charakterystyka - Geografia

Ostatnio komentowane
elcio pomelcio
Naciok • 2017-05-28 10:32:20
jprdl co za debil musiał to pisać
hujek • 2017-05-27 15:02:09
troche za krótkie
juk • 2017-05-27 09:15:23
bssjvsgvkjsbusvb;Sdulabv>AJNiduav>KJBILsd;bv.dfbzlkfblS>KMSLvsldkvmkn kdvlksn.kvzkdn hcudj...
oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo • 2017-05-26 11:10:09
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Rolnictwo w Polsce - charakterystyka - Geografia

Rolnictwo (łącznie z leśnictwem i rybołówstwem) zaliczane jest do I działu gospodarki narodowej.
Polska była krajem tradycyjnie rolniczym. W XVI, XVII i XVIII wieku produkty rolne (zwłaszcza zboże) i leśne stanowiły główny przedmiot eksportu ziem Rzeczpospolitej.
W okresie po II Wojnie Światowej miała miejsce reforma rolna, która przyczyniła się początkowo do rozdrobnienia własności rolnej. Później miały miejsce próby tworzenia dużych gospodarstw państwowych (PGR-y) i spółdzielczych na wzór radzieckich kołchozów i sowchozów. Po 1989 roku gospodarstwa państwowe zlikwidowano.
Do dnia dzisiejszego w polskim rolnictwie (łącznie z leśnictwem i rybołówstwem) zatrudnione jest ok. 15,5% ogółu pracujących. Jest to wartość znacznie wyższa niż w większości krajów zachodniej Europy.

Udział rolnictwa w tworzeniu PKB Polski wyniósł w 2011 roku tylko ok. 3,5%. Równocześnie jednak produkty pochodzenia rolniczego stanowiły 10,5% towarów eksportowanych z Polski w 2011 roku. Polska jest obecnie ważnym producentem wielu produktów rolniczych; przoduje w Europie w produkcji owoców – jabłek oraz owoców jagodowych pochodzenia roślinnego oraz warzyw. Ma też duże znaczenie w wytwarzaniu produktów pochodzenia zwierzęcego

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (0)
3 + 1 =