Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Rolnictwo w Polsce - charakterystyka - Geografia

Ostatnio komentowane
[url=http://indocin247.us.com/]indocin 50 mg[/url] [url=http://cialis365.us.com/]explained...
Brettdoops • 2017-09-25 11:23:44
[url=http://fluoxetine20mg.us.org/]fluoxetine 20 mg[/url] [url=http://hydrochlorothiazide1...
Brettdoops • 2017-09-25 09:57:27
[url=http://cipro247.us.com/]cipro without a prescription[/url] [url=http://lisinopril20mg...
Charlestuh • 2017-09-25 10:20:11
[url=http://medrolpack.us.org/]medrol 4mg[/url] [url=http://cialispills.us.org/]cialis ove...
Brettdoops • 2017-09-25 08:36:02
[url=http://colchicine247.us.com/]buy colchicine[/url] [url=http://cephalexin250mg.us.org/...
Aaronutirm • 2017-09-25 08:26:15
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Rolnictwo w Polsce - charakterystyka - Geografia

Rolnictwo (łącznie z leśnictwem i rybołówstwem) zaliczane jest do I działu gospodarki narodowej.
Polska była krajem tradycyjnie rolniczym. W XVI, XVII i XVIII wieku produkty rolne (zwłaszcza zboże) i leśne stanowiły główny przedmiot eksportu ziem Rzeczpospolitej.
W okresie po II Wojnie Światowej miała miejsce reforma rolna, która przyczyniła się początkowo do rozdrobnienia własności rolnej. Później miały miejsce próby tworzenia dużych gospodarstw państwowych (PGR-y) i spółdzielczych na wzór radzieckich kołchozów i sowchozów. Po 1989 roku gospodarstwa państwowe zlikwidowano.
Do dnia dzisiejszego w polskim rolnictwie (łącznie z leśnictwem i rybołówstwem) zatrudnione jest ok. 15,5% ogółu pracujących. Jest to wartość znacznie wyższa niż w większości krajów zachodniej Europy.

Udział rolnictwa w tworzeniu PKB Polski wyniósł w 2011 roku tylko ok. 3,5%. Równocześnie jednak produkty pochodzenia rolniczego stanowiły 10,5% towarów eksportowanych z Polski w 2011 roku. Polska jest obecnie ważnym producentem wielu produktów rolniczych; przoduje w Europie w produkcji owoców – jabłek oraz owoców jagodowych pochodzenia roślinnego oraz warzyw. Ma też duże znaczenie w wytwarzaniu produktów pochodzenia zwierzęcego

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (0)
1 + 3 =