Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Rolnictwo ekologiczne

Ostatnio komentowane
Jest 5 grudzien 2016..mam 63 lata..i zaczynam. Poznawac BOGA..dzieki ci Bze za ta ksiege s...
LIDIA • 2016-12-05 13:11:30
Czy mutacje samych rybosomów 70s lub 80s mogą powodować choroby dziedziczne?
GreenPea • 2016-12-05 10:16:04
aale fajne
nwm • 2016-12-04 13:32:24
nojs
lol • 2016-12-04 11:05:26
co sie odjaniepawliło?
falafel • 2016-12-03 17:50:31
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Rolnictwo ekologiczne

W krajach wysoko rozwiniętych, w których nie występuje problem niedoboru płodów rolnych (obserwujemy tam nadwyżki w produkcji a w sytuacji braku lub niedoboru żywności może ona być importowana) coraz większe znaczenie odgrywa rolnictwo ekologiczne.

Produkcja rolna prowadzona na skalę niemalże przemysłową powoduje bowiem wytwarzanie żywności o obniżonych walorach odżywczych i smakowych, a czasami nawet niezdrowej (przynajmniej tak uważa część konsumentów żywności w krajach wysoko rozwiniętych). Sprzeciw konsumentów w tych krajach budzi też niehumanitarne traktowanie zwierząt hodowlanych w trakcie ich chowu i uboju oraz obniżanie wartości smakowych i odżywczych produktów pochodzenia zwierzęcego (mięsa, wędlin, przetworów mlecznych) wytwarzanych na skalę masową przez przemysł spożywczy (stosowanie konserwantów w produkcji, a antybiotyków i hormonów w chowie zwierząt). Wpływać to może na wzrost częstości chorób cywilizacyjnych (otyłości, chorób nowotworowych i alergii).

 Rolnicze gospodarstwa ekologiczne starają się:
- utrzymać żyzność gleby bez stosowania nawozów sztucznych, a jedynie z pomocą środków naturalnych (obornika, torfu, kompostu, roślin zielonych) wytworzonych na terenie samego

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

  • Czynniki rozwoju rolnictwa - pozaprzyrodnicze i przyrodniczne - geografia

    Czynniki (albo inaczej uwarunkowania) rozwoju rolnictwa to warunki, które decydują o charakterze rolnictwa danego kraju i regionu. Więcej »

  • Rośliny żywieniowe

    Rośliny żywieniowe albo inaczej alimentacyjne lub spożywcze wykorzystywane są przez ludzi jako pożywienie. Spośród ponad 1,5 tys. uprawianych na świecie gatunków roślin żywieniowych około 50 uprawianych jest na skalę masową.Wyróżniamy wśród nich: rośliny zbożowe (ryż, pszenica,... Więcej »

  • Rośliny przemysłowe w Polsce i na świecie - przykłady

    Rośliny uprawne uprawiane jako surowiec produkcyjny zakładów oraz całych galęzi przemysłu to inaczej rośliny przemysłowe. Zaliczamy do nich:- rośliny oleiste (np. rzepak, słonecznik, olejowiec gwinejski), - rośliny włókniste (np. len, konopie siewne, bawełna), - niektóre rośliny okopowe (np.... Więcej »

  • Rośliny pastewne

    Rośliny uprawiane na paszę (pożywienie) dla zwierząt hodowlanych to inaczej rośliny pastewne. Część z nich jest również uprawiana jako rośliny żywieniowe i przemysłowe (np. ziemniak). Więcej »

  • Zwierzęta hodowlane na świecie - geografia

    Zwierzęta hodowlane to zwierzęta udomowione lub dzikie/nie udomowione (jeleniowate, zwierzęta futerkowe, strusie, krokodyle i inne), które są chowane (mają zapewnione pożywienie, schronienie oraz możliwość odpoczynku i  rozrodu) w gospodarstwach rolnych, na specjalistycznych fermach, w laboratoriach i w... Więcej »

Komentarze (0)
2 + 5 =