Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Pustynnienie i wylesianie jako efekt działalności człowieka - przyczyny, skutki, przykłady

Ostatnio komentowane
No ch*j tu jest tej charakterystyki elo
wosPRO • 2017-08-20 00:32:13
Witam Dla mnie jednym z największych paradoksów współczesnego świata jest fakt,że p...
pawlo0 • 2017-08-16 17:57:59
WIEM,ŻE MISJE POKOJOWE ŚĄ BARDZO NIEBEZPIECZNE.Podziwiam ludzi,którzy są na misji,ż...
tereska1 • 2017-08-15 08:19:23
Dobre zestawienie. Polecam także ten artykuł http://edueduonline.pl/blog/e-mail-angielsk...
Sara • 2017-08-09 10:30:02
Umiem w matme wiem ile to jest pienc pluz czy
Kujon • 2017-08-08 17:08:22
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Pustynnienie i wylesianie jako efekt działalności człowieka - przyczyny, skutki, przykłady

Działalność człowieka przyczynia się do wielu zmian przyrody ożywionej. Do najbardziej niekorzystnych należą: pustynnienie i stepowienie oraz wylesianie.

Pustynnienie (desertyfikacja) to proces poszerzania się pustyń. Proces ten zachodzi w obszarach suchych i półsuchych bezpośrednio sąsiadujących z pustyniami (problem dotyczy kilkudziesięciu krajów i około miliarda ludzi). Szacuje się, że powierzchnia pustyń wzrasta rocznie o około 6 mln hektarów (nieco mniej niż powierzchnia Litwy). Jednym z regionów najbardziej narażonych na pustynnienie jest leżący na południe od Sahary Sahel. Zjawisko to wiąże się ze wzrastającą presją na środowisko wynikająca z eksplozji demograficznej.

Główne przyczyny tego zjawiska to:
- nadmierne zużycie wód powierzchniowych i podziemnych powodujące wysychania naturalnych zbiorników wodnych (np. Jez. Czad) oraz obniżenie się poziomu wód gruntowych,
- nadmierny rozrost stad (bydła, kóz i wielbłądów) powodujące przepasienie pastwisk,
- wypalanie sawanny (traw) i karczowanie zadrzewień i pojedynczych drzew, wynikające z zapotrzebowania na tereny rolnicze oraz z zapotrzebowania na drewno (główne paliwo),
- porzucanie tradycyjnych technik uprawy oraz wprowadzanie upraw

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (0)
2 + 4 =