Na stronie używamy cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich wykorzystywanie. Szczegóły znajdziesz w Regulaminie.
ZAMKNIJ X

Produkcja roślinna w Polsce - geografia

Ostatnio komentowane
k
kkk • 2017-11-17 14:43:25
l0oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo...
XD • 2017-11-17 07:48:39
Łatwe
chuj • 2017-11-17 07:07:20
jd
kupa • 2017-11-16 16:53:48
E3RGTHGVCXDFVGTHGRFDESWE3R4TRDSXWSD
DERGBVCCCFV • 2017-11-16 16:13:27
Właściciel:
Drukuj
Drukuj
Rozmiar
AAA

Produkcja roślinna w Polsce - geografia

Jeśli analizujemy produkcję globalną rolnictwa w 2011 roku okazuje się, że produkcja roślinna przeważa nad zwierzęcą (odpowiednio – 56% i 44 %). W odniesieniu do produkcji towarowej rolnictwa (przeznaczonej na sprzedaż) produkcja roślinna ma jednak mniejsze znaczenie – 46,5% (chociaż jej udział w całości produkcji towarowej rolnictwa wzrósł od 2000 roku o prawie 10%).

Największą powierzchnią zasiewów w naszym kraju charakteryzują się (podobnie jak średnio na całym świecie) zboża. Stanowią one ponad 60% całej powierzchni zasiewów. Najwięcej wysiewa się pszenicy (ok. 2,26 mln ha w 2011 roku), pszenżyta (mieszaniec żyta i pszenicy – Polska jest największym producentem na świecie, powierzchnia zasiewów - 1,27 mln ha), żyta i jęczmienia (po ok. 1 mln ha). Duże powierzchnie obsiewane są też przeznaczanymi na pasze mieszankami zbożowymi. Od w 2000 roku ponad 2,5 razy wzrosła w Polsce powierzchnia zasiewów kukurydzy – do ok. 820 tys. ha (ponad połowa upraw przeznaczona jest na paszę).
Znacząco (ponad 3 razy) zmniejszyła się powierzchnia obsadzona ziemniakami – z 1,25 mln ha w 2000 roku do ok. 390 tys. ha w 2011 roku. Wynika to z jednej strony ze zmniejszenia się spożycia ziemniaków w Polsce

Autor: dr Krzysztof Jarzyna z Instytutu Geografii UJK w Kielcach

Polecamy również:

Komentarze (0)
4 + 2 =